Пројекат Код пријатељства - важан корак у дипломатији

Срна
Пројекат Код пријатељства - важан корак у дипломатији

Бијељина - Делегација Републике Српске боравила је у Ростовској области у Русији, у оквиру руско-српског пројекта "Код пријатељства", чији је циљ да се снагом "дјечије дипломатије" сачини документарни филм о животу младих покољења Русије и Српске.

У оквиру овог пројекта, у узвратној посјети вршњацима из Русије, петоро дјеце из Републике Српске упознало се о начину живота својих вршњака из Азова, града на ријеци Дон, а у пратњи дјеце били су представници Српско-руске заједнице "Завет" из Бијељине и старјешина бијељинског Храма Светог Пантелејмона протојереј Горан Ненић.

Делегацију из Српске, у којој су били и координатор Драгана Јововић, те педагог Данка Работа, одушевила је природа тихог Дона, гостопримство и богата историја ове руске области.

Јововићева је истакла да је делегација из Српске на сваком кораку наилазила на срдачан пријем и топлу добродошлицу руског народа, те да су дјеца упознала богату историју и културу ове руске области.

Један од учесника овог пројекта Николета Радивојевић из Бијељине рекла је да је ово искуство у Русији било нешто најљепше у њеном животу, да је научила много о руским обичајима и култури, те захвалила руској екипи на дивном дочеку у Азову, као и на позиву да учествује у пројекту "Код пријатељства".

Пријем код градоначелника Азова

Учеснике пројекта "Код пријатељства" примио је градоначелник Азова Владимир Рашћупкин, са којим су разговарали, између осталог, о приједлогу руског тима за успостављање пријатељских веза Бијељине и Азова.

Рашћупкин је оцијенио да ова два града имају много тога заједничког и да њихове везе могу бити важан корак у дипломатији.

Он је позвао чланове српског тима да дођу у Азов у љето 2018. године када ће у оквиру Свјетског шампионата у фудбалу овај град на Дону бити база за тренинг једног од тимова учесника.

У Азову, који се сматра "читалачким градом", у централној библиотеци госте из Републике Српске дочекала је изложба дјела Иве Андрића и Бранислава Нушића преведених на руски језик.

Учесници пројекта су у Храму Јована Кронштатског у Ростову на Дону присуствовали литургији коју је служио Његово високопреосвештенство митрополит ростовски и новочеркаски Меркурије, уз саслужење свештенства и српског госта протојереја Горана Ненића.

Уручено одликовање за погинулог руског добровољца

Представник српско-руске заједнице "Завет" из Бијељине Слободан Трифковић је у Храму Свете Тројице у Азову уручио постхумно одликовање за Олега Станиславовича Ктитарјенка /24/, руског добровољца који је погинуо 24. јуна 1995. године бранећи Републику Српску.

Одликовање предсједника Републике Српске у знак захвалности Олегу што је свој живот уградио у стварање Републике уручен је његовој мајци Нини Петровној Мјазини, која често долази у Српску, посјећује гроб свог сина у Милићима и проналази велико задовољство у заједништву са српским народом.

У посјети родном граду Чехова

Гости из Републике Српске понијели су снажне утиске из Донске земље.

Осим Азова, били су и у Ростову на Дону, Новочеркаску и другим насељима ростовске области.

У Таганрогу - граду-музеју, посјетили су родну кућу Антона Павловича Чехова, као и Храм Светог Николаја Чудотворца, гдје почивају мошти Светог Павла Таганрошког.

Медијска пажња

Велика медијска пажња поклоњена је посјети српске делегације у оквиру пројекта "Код пријатељства" у Русији, а Наталија Пичурина, у улози репортера, приљежно је пратила свакодневне активности учесника пројекта током боравка у Бијељини и Азову.

Премијера филма на Дан Републике Српске

Премијера документарног филма о животу младих покољења Русије и Српске очекује се у Бијељини 9. јануара сљедеће године, на Дан Републике Српске.

За вријеме посјете руске делегације Бијељини у јулу већ је у радном портфељу руководиоца пројекта Антона Бабића и режисера филма "Код пријатељства" Надежде Жеребило снимљено 25 часова материјала, хиљаде фотографија -непроцјењив садржај о породичним и традиционалним вриједностима двије братске стране.

Пројекат, који је покренула организација Театар "Кул-шоу", изабран је на конкурсу "Православна иницијатива 2017", а подразумијева креативне радионице за дјецу учеснике из Русије и Републике Српске, њихово упознавање о православним светињама, историји, култури, традицији православних народа обје земље.

Делегација из града Азова, коју је чинило петоро дјеце, режисер и сниматељ боравила је у посјети Републици Српској од 18. до 25. јула. Са учесницима пројекта био је и протојереј азовског градског округа Александар Мирошниченко.

Током боравка, учесници пројекта из Русије посјетили су, између осталог, храмове и манастире у Бијељини, етнографски комплекс Етно-село "Станишићи", Музеј Семберије, Народну библиотеку "Филип Вишњић", те учествовали у локалним телевизијским емисијама и упознали се о православним и породичним традицијама српског народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана