Proizvodnja struje iznad plana

R. T.
Proizvodnja struje iznad plana

Višegrad - Hidroelektrana "Višegrad" trebalo bi bez problema da prebaci ovogodišnji plan proizvodnje, uprkos lošim uslovima u pojedinim periodima.

- Do 24. novembra Hidroelektrana "Višegrad" je proizvela 846 gigavat-časova električne energije, što je 93 odsto godišnjeg plana. Očekujemo da će do kraja godine ostvariti i rebalansirani plan proizvodnje od 940 gigavat-časova, odnosno 3,5 odsto iznad osnovnog plana - rekao je juče direktor preduzeća "Hidroelektrane na Drini" Mile Lakić na prijemu za novinare upriličenom povodom 26 godina postojanja Hidroelektrane "Višegrad".

On je naglasio da je Hidroelektrana "Višegrad", i pored loših uslova u nekim periodima, proizvela najviše električne energije u konkurenciji tri hidrocentrale u RS.

Lakić je naglasio da će do kraja godine biti poznati izvođači radova na projektu konsolidacije terena ispod pregradne brane vrijednom šest miliona maraka.

- Zahvaljujući do sada obavljenim radovima uspjeli smo da procurivanje vode ispod brane smanjimo sa 15 na 4,5 kubnih metara u sekundi, ali je primijećeno da se zbog geološkog sastava tla postepeno povećava procurivanje - naveo je Lakić.

On je istakao da je pogonska spremnost svih postrojenja u ovoj godini iznosila 95 odsto i da su u prvih deset mjeseci realizovani investicioni projekti od 275.000 KM. Lakić je istakao da su ove godine za naknadu za potopljeno zemljište akumulacijom hidroelektrane izdvojili 3,9 miliona maraka, a isti iznos je uplaćen i za Fond solidarnosti za obnovu RS u korist poplavljenih područja.

- Za donacije u oblasti zdravstva, kulture, sporta i u humanitarne svrhe izdvojeno je 418.000 KM - rekao je Lakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana