Произвођачима на располагању 200.000 марака

Милијана Латиновић
Произвођачима на располагању 200.000 марака

Бањалука - Пољопривредницима који желе да осигурају производњу у овој години је на располагању 200.000 КМ, колико је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС обезбиједило за субвенционисање премије осигурања.

Из Министарства истичу да финансирају половину од укупног износа премије, те да један корисник максимално може добити око 25.000 марака.

- Од почетка године запримили смо 144 захтјева за суфинансирање премије, што је скоро три пута више у односу на број захтјева у 2016. години - истакли су у министарству.

Додају да се од укупног броја захтјева који су стигли на њихову адресу на осигурање сточарске производње односи седам, а на повртларско-ратарску 127 захтјева. Истичу да су за осигурање и сточарске и ратарске производње добили три захтјева, а седам се односи на воћарско-виноградарску производњу.

- Апелујемо на осигуравајуће куће, које то још немају да у понуду осигурања уврсте и осигурање пољопривредне производње и објеката - рекли су у министарству.

Предузеће „Дуван“ из Бијељине једно је од ријетких које финансира премију осигурања за све своје кооперанте.

- За сваку полису осигурања дувана ми обезбјеђујемо новац и уплаћујемо га осигуравајућим кућама на име произвођача, а потом министарство суфинансира 50 одсто тог износа, што је додатни стимуланс за дуванаре да осигурају производњу - рекао је директор овог предузећа Светозар Михајловић и додао да „Дуван“ има 110 коопераната.

Власник фирме која се бави узгојем пилића „Пиле-фарм“ из Српца Велибор Поповић каже да осигурава производњу и објекте у којима узгаја пилиће.

- Осигурао сам производњу пилића чија је вриједност на годишњем нивоу око пола милиона марака. Друга полиса осигурања односи се на грађевинске објекте на фарми. До сада нисам имао потребе за наплатом осигурања - рекао је Поповић и додао да је вриједност обје полисе око 5.000 КМ, те да од министарства годишње добије пола тог износа.

Поповић каже да има основни пакет осигурања који се односи на заштиту у случају елементарних непогода.

Међу првима засаде малина и купина осигурала је Фочанка Жељка Матовић.

- Снијег у мају 2012. године уништио ми је засад малина и то је био главни разлог због којег сам одлучила да осигурам производњу. Временске неприлике је тешко предвидјети - рекла је Матовићева и додала да је подршка министарства вјетар у леђа произвођачима.

Из Министарства пољопривреде су истакли да је лани осигурано 3.056 хектара ратарско-повртларске и 121 хектар воћарске производње, те да је просјечан износ премије по одобреном захтјеву износио 5.348 марака.

Жива производња

Велибор Поповић каже да је велики проблем то што осигуравајуће куће нерадо осигуравају живу производњу.

- Нико не жели осигурати производњу у ситуацијама угинућа или болести животиња. Требало би и у оквиру министарства обезбиједити одређена средства у случају микробиолошких проблема, првенствено мислим на салмонелу - рекао је Поповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана