Profesor engleskog iz Banjaluke podiže mini-pivaru

Željka Kokot
Profesor engleskog iz Banjaluke podiže mini-pivaru

- Banjalučanin Nikola Galić krenuo je u pionirski poduhvat na ovim prostorima i do početka naredne godine planira da isporuči prvo pivo iz sopstvene mini-pivare koju će podići u banjalučkom selu Jakupovci.

Izgradnja zanatske pivare "Gorštak" počeće na jesen, a ovaj profesor engleskog jezika i književnosti planira da prve količine piva jedinstvene arome poteknu početkom naredne godine.

Galić se sa zanatskim pivarstvom prvi put susreo prije dvije godine kada je uvidio da je u kućnim uslovima moguće proizvesti veoma kvalitetno pivo. Od tada je napravio mnogo tura piva po sopstvenoj recepturi u kojem je uživao sa prijateljima. Pozitivni komentari i dobre ocjene uticale su da ovaj entuzijasta donese odluku da hobi pretvori u biznis.

Pivara "Gorštak" biće smještena u porodičnoj kući u Jakupovcima koja će za potrebe proizvodnje doživjeti adaptaciju. Planirani kapacitet je 1.500 litara piva mjesečno, a ako naiđe na dobar odjek rast proizvodnje je logičan potez.

Pionir porodičnog pivarstva na ovim prostorima još ne zna koliko će mu novca trebati za podizanje pivare, a jedinstven je i po tome što će dio kapitala pokušati da prikupi putem javnog finansiranja.

- Kampanja je započela prije nekoliko dana i trajaće do 11. avgusta. Svi koji žele novac mogu uplatiti putem internet platforme "Indiegogo" ili putem "Pej pal" sistema - kaže Galić i dodaje da dio novca već ima dok će dio obezbijediti putem kredita.

Zanatsko pivarstvo je nastalo prije 35 godina u SAD i ubrzo se proširilo van granica američkog kontinenta pa i na prostor bivše Jugoslavije gdje je posljednjih godina osnovano nekoliko desetina malih pivara. Osnovna razlika između piva iz zanatskih i industrijskih pivara leži u bogatstvu ukusa i aroma.

Galić kaže da u proizvodnji koristi samo prirodne sastojke, odnosno slad, hmelj, kvasac, vodu, med i ljekovito bilje. Za početak je planirana proizvodnja pet-šest vrsta piva i specijalno pivo sa ljekovitim biljem poput nane, žalfije, hajdučke trave, kamilice ili vrijeska koje se koristi za pripremu čajeva.

- Proizvodnja zanatskog piva počinje mljevenjem žitarica koje se narednog dana kuvaju. U toku kuvanja prisutno je nekoliko procesa od ukomljavanja do ključanja sladovine i dodavanja hmelja. Sladovina se zatim hladi i prenosi u fermentor u koji se dodaje kvasac, a pivo nakon toga mora odležati oko tri sedmice. Tokom flaširanja u pivo se dodaje šećer, med ili voće. Kvasac u flašama "jede" šećer i pokreće ponovo proces fermentacije - objašnjava Galić i dodaje da proces proizvodnje ture piva traje do 40 dana, jer nakon flaširanja pivo opet mora odležati minimalno dvije sedmice prije konzumacije.

Svestranost

Nikola Galić je veoma svestran mladi čovjek koji se pronašao u mnogim oblastima.

Trenutno je zaposlen u jednoj nevladinoj organizaciji, a bavi se i muzikom. U Banjaluci je dobro poznat kao gitarista benda "Neuro", jednog od pobjednika regionalnog festivala "Demofest".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana