Procvjetale jagode sa prvim snijegom

Dragana Keleč dopisnici
Procvjetale jagode sa prvim snijegom

Banjaluka - Priroda je ponovo iznenadila stanovnike Srpske, a dok se u pojedinim gradovima zabijelio prvi snijeg i zabilježeno olujno nevrijeme, u Rogatici su procvjetale šumske jagode.

Dok su jedni muku mučili sa naglim zahlađenjem i saniranjem posljedica nevremena, u Rogatici je procvjetalo voće, što na pragu novembra ne pamte ni najstariji stanovnici. Jesen im je, kako govore, donijela niz iznenađenja baš kada je riječ o voću. Osim procvjetalih jagoda, Rogatičani su u voćnjaku Mitra Bakmaza ugledali i procvjetalu viljamovku.

- Ne samo da je cvjetala, nego je došao i plod mladih krušaka, koje su dočekale i prve mrazeve - kazuje Mitar.

Snijeg, hladnoća i olujno nevrijeme zakucali su na vrata mnogih domaćinstava, koja su, zbog obilnih padavina, ostala i bez struje. Najgora situacija je bila na području Potkozarja i Bijeljine. Desetak sela u Prijedoru ostalo je bez struje zbog kvara na trafo-stanicama. U centru Prijedora jaka kiša je poplavila ulice, a vjetar je rušio suve grane sa stabala, dok se dio krova sa jedne zgrade sručio na automobil. Bez struje je ostalo i 2.500 potrošača u Bijeljini, ali su radnici "Elektro-Bijeljine" uspjeli da saniraju sve kvarove. Na području Banjaluke padala je kiša, susnježica i snijeg, a zbog najavljenog pogoršanja vremena gradonačelnik Slobodan Gavranović izdao je nalog zimskoj službi da bude u pripravnosti i da u slučaju potrebe interveniše i prije zvaničnog početka rada 15. novembra. Gradska uprava u Bijeljini upozorila je stanovništvo na maksimalnu opreznost zbog najavljenih padavina i sugerisala im da preventivno sklone materijalna dobra koja bi mogla biti zaplavljena. Na području Čelinca i Kotor Varoša u zoru je duvao jak vjetar, ali nije zabilježena veća šteta.

Snijeg je zabijelio i Jahorinu, a rukovodilac marketinga i prodaje u Olimpijskom centru "Jahorina" Dragan Sokolović očekuje da bi visina snježnog pokrivača idućih dana mogla dostići i 30 centimetara.

- Snijeg na Jahorini i nije baš dobrodošao, jer sprovodimo finalne aktivnosti na uređenju skijališta i pripremi za početak ski-sezone - rekao je Sokolović.

Agrometeorolog Dejan Supić je kazao da će nagla promjena vremena odgoditi radove na njivama i usporiti jesenju sjetvu.

- Snijeg i loše vrijeme dovešće do prekida priprema ozimih kultura i zemljišta za jesenju sjetvu pšenice i ječma, ali i berbe kukuruza i soje - kazao je Supić.

Upozorenje zbog vjetra

Hidrometeorološki zavod RS izdao je narandžasto upozorenje za banjalučko, fočansko i trebinjsko područje zbog mogućnosti jakog i olujnog vjetra, za koji se očekuje da bi mogao dostizati brzinu veću od 45 kilometara na čas.

Dežurni meteorolozi istakli su da je RS juče zahvatilo naglo zahlađenje, koje je donijelo kišu i snijeg i da će slično vrijeme biti i idućih dana. U zavodu navode da će već danas padavine jačati u sjevernim predjelima, a očekivana količina je od 30 do 40 litara po metru kvadratnom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana