Процвјетале јагоде са првим снијегом

Драгана Келеч дописници
Процвјетале јагоде са првим снијегом

Бањалука - Природа је поново изненадила становнике Српске, а док се у појединим градовима забијелио први снијег и забиљежено олујно невријеме, у Рогатици су процвјетале шумске јагоде.

Док су једни муку мучили са наглим захлађењем и санирањем посљедица невремена, у Рогатици је процвјетало воће, што на прагу новембра не памте ни најстарији становници. Јесен им је, како говоре, донијела низ изненађења баш када је ријеч о воћу. Осим процвјеталих јагода, Рогатичани су у воћњаку Митра Бакмаза угледали и процвјеталу виљамовку.

- Не само да је цвјетала, него је дошао и плод младих крушака, које су дочекале и прве мразеве - казује Митар.

Снијег, хладноћа и олујно невријеме закуцали су на врата многих домаћинстава, која су, због обилних падавина, остала и без струје. Најгора ситуација је била на подручју Поткозарја и Бијељине. Десетак села у Приједору остало је без струје због квара на трафо-станицама. У центру Приједора јака киша је поплавила улице, а вјетар је рушио суве гране са стабала, док се дио крова са једне зграде сручио на аутомобил. Без струје је остало и 2.500 потрошача у Бијељини, али су радници "Електро-Бијељине" успјели да санирају све кварове. На подручју Бањалуке падала је киша, сусњежица и снијег, а због најављеног погоршања времена градоначелник Слободан Гаврановић издао је налог зимској служби да буде у приправности и да у случају потребе интервенише и прије званичног почетка рада 15. новембра. Градска управа у Бијељини упозорила је становништво на максималну опрезност због најављених падавина и сугерисала им да превентивно склоне материјална добра која би могла бити заплављена. На подручју Челинца и Котор Вароша у зору је дувао јак вјетар, али није забиљежена већа штета.

Снијег је забијелио и Јахорину, а руководилац маркетинга и продаје у Олимпијском центру "Јахорина" Драган Соколовић очекује да би висина сњежног покривача идућих дана могла достићи и 30 центиметара.

- Снијег на Јахорини и није баш добродошао, јер спроводимо финалне активности на уређењу скијалишта и припреми за почетак ски-сезоне - рекао је Соколовић.

Агрометеоролог Дејан Супић је казао да ће нагла промјена времена одгодити радове на њивама и успорити јесењу сјетву.

- Снијег и лоше вријеме довешће до прекида припрема озимих култура и земљишта за јесењу сјетву пшенице и јечма, али и бербе кукуруза и соје - казао је Супић.

Упозорење због вјетра

Хидрометеоролошки завод РС издао је наранџасто упозорење за бањалучко, фочанско и требињско подручје због могућности јаког и олујног вјетра, за који се очекује да би могао достизати брзину већу од 45 километара на час.

Дежурни метеоролози истакли су да је РС јуче захватило нагло захлађење, које је донијело кишу и снијег и да ће слично вријеме бити и идућих дана. У заводу наводе да ће већ данас падавине јачати у сјеверним предјелима, а очекивана количина је од 30 до 40 литара по метру квадратном.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана