Процвјетала вишња и добила ново лишће

Срна
Процвјетала вишња и добила ново лишће

Соколац - У дворишту Славише Пандуревића на Сокоцу процвјетала је вишња, обнавља се лишће, а из стабла су се појавили млади изданци као да је прољеће, што је на подручју Романије, како је млади домаћин успио сазнати од старијих, веома ријетка појава.

Пандуревић каже да је стабло вишње старо десет година и да је ове године било изузетно родило.


“Интересантно је да још на родним гранчицама има сувих вишања и лишће веома рано потпуно опало, тако да ме изненадило када сам прије три дана примијетио прво младо лишће, изданке из стабла, а потом и неколико цвјетова”, рекао је Срни Пандуревић.

Он додаје да је све већи број цвјетова на врху стабла, које је примијетио тек када је угледао прве правилно формиране цвјетове са тучком и великим латицама на неколико ниских грана.

“Распитивао сам се код старијих људи, пријатеља моје породице и старијих рођака и сви кажу да се то на Романији није раније дешавало, али у нижим крајевима јесте понекада”, каже Пандуревић.

Према тумачењу старијих мјештана Сокоца са којима је Пандуревић разговарао, цвјетање воћа у јесен наговјештава оштру и тешку зиму, што за Романију и није необична појава.

Он тврди да у дворишту има и још неколико стабала вишње на којима се нису појавили цвјетови и да их није третирао ниједним средством против биљних болести.

Пандуревић претпоставља да су необични временски услови овог љета пореметили вегетацију и да су се због високе температуре појавили младо лишће и изданци на стаблу дужине и до 25 центиметара.

Он каже да је и у његовом комшилуку на имању Ћеранића ових дана процвјетала јабука, иако на њој још плодови нису обрани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана