Прњавор и Дервента неће остати без породилишта?

nezavisne.com
Прњавор и Дервента неће остати без породилишта?

Дервента, Прњавор - Плач бебица у новогодишњој ноћи у ванболничким породилиштима у Дервенти и Прњавору добар је знак за ова породилишта, којима је пријетио катанац, јер ће по свему судећи она добити операционе сале у предвиђеном року, до јуна, и тако наставити функционисати.

Како нам је потврдио Драган Богданић, министар здравља и социјалне заштите РС, било је преговора с начелницима ових општина и договорили су да се испоштују правилници који су јасно дефинисали шта једно породилиште мора да има, а то је операциона сала са свом пратећом опремом и  стручним кадром.

"Договорили смо се да они испоштују Правилник и да то општине финансирају, па видјећемо шта ће", кратко је прокоментарисао Богданић.
Милорад Симић, начелник Дервенте, уручио је дарове Анђели, првој беби рођеној у новој години, а како је рекао за "Независне" урадиће све да очувају породилиште, али да притом не ризикују ничије здравље.

"Ако не може држава финансирати све, може Дервента, што не може,  то је најмање што можемо учинити", рекао је Симић.

Додао је да ће Дом здравља Дервента стипендирати усавршавање анестезиолога.

"Не можемо одједном, али ми ћемо у свом капацитету пружити обје руке. Ја слушам струку, али ми и Прњавор смо хендикепирани јер немамо операциону салу, која подразумијева и далеко више -  анестезиолога, дежурне сестре, опрему итд. Нисам у струци, али имам жељу да имамо продилиште и ако буде зависило од мене - имаће", рекао је Симић.

И он је потврдио да су о томе недавно разговарали с министром Богданићем, те се нада подршци јер, како каже, министар зна  капацитете и Дервенте и Прњавора.

Није прецизирао колико ће цјелокупна инвестиција коштати, али је рекао да ће е операциона сала бити оспособљена у што краћем року. 

Мирко Шаран, директор дервентског Дома здравља, рекао је да имају рок још шест мјесеци да испуне све услове, а већ су почели радити на томе.

"Урадићемо оно што нам је задано у складу с Правилником и надам се да ћемо то успјети. Општина ће помоћи у суфинансирању пројекта и то би требало да буде успјешно, иначе се не бисмо толико ни ангажовали да мислимо да је немогуће. То све носи одређене кадровске обавезе и запошљавање одређеног броја људи у том сегменту", рекао је Шаран и додао да само специјализација анестезиолога кошта 100.000 КМ.
Што се тиче простора и опреме, то ће, како каже, набављати дио по дио и у зависности од цијена на тржишту покушаће проћи што јефтиније.

Дарко Томаш, начелник Прњавора, рекао је за "Независне" да до шестог мјесеца имају рок и све што је реално да једна локална заједница може урадити по том питању они ће испоштовати.

"Обезбиједили смо комплетна средства као грант Дома здравља од 136.000 КМ, која су довољна за плате свих људи који раде у породилишту. Кроз план  инвестиција који треба да донесемо обезбиједићемо и средства за операциону салу. Што се тиче медицинске опреме и  кадра, ту очекујемо помоћ Министарства. Имамо два гинеколога, али Правилник налаже и анестезиолога, а Министарство ако већ има љекара, може два анестезиолога да нам предложи. Све оно што је реално испунићемо, а оно што није, и не треба да постоји у Правилнику", рекао је Томаш.

Додаје да операциона сала кошта  од 200.000 КМ до милион КМ, у зависности од опремљености, те да не смију дозволити да се породилиште затвори. 

У Прњавору су прва четири дана ове године рођене три бебице, док је у Дервенти рођена једна и њима су начелници уручили пригодне поклоне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана