Прњавор: Одборник потегао боцу на шефа парламента

Бране Радуловић
Прњавор: Одборник потегао боцу на шефа парламента

Прњавор - Маратонска сједница Скупштине општине Прњавор обиловала је инцидентима, а током жестоке расправе независни одборник Бранко Шиканић потезао је стаклену флашу на предсједника парламента Борка Лукановића, разбио чашу и покушао да ишчупа микрофон са говорнице.

Скупштинско засједање, које је почело у понедјељак, трајало је рекордних 15 часова и окончано је тек иза поноћи, а одборници су се разишли након што су исцрпили и посљедњу од 22 тачке дневног реда.

Шиканић, који је донедавно био у СДС-у, који предводи владајућу коалицију у Прњавору, оштрицу критика већ мјесецима усмјерава на скупштинско руководство, доскорашње страначке колеге и начелника општине Синишу Гатарића, сматрајући да је њихов рад одавно прешао са друге стране закона.

Ситуација се овај пут усијала када је Шиканић упозорио да је Скупштина општине прошле године за улагање у капиталне објекте одобрила 530.000, али је без сагласности парламента за те намјене потрошено 930.000 марака. Шиканић је у налету бијеса потегао стаклену флашу да би гађао Лукановића, али су га у тој намјери спријечиле колеге из скупштинских клупа. Послије тога виђене су сцене типичне за парламенте у Украјини и Турској, када су одборници почели да се гурају, при чему је помјерена и скупштинска говорница. Шиканић је у гужви разбио стаклену чашу, а покушао је и да ишчупа микрофон. Шиканић је био актер сличног инцидента и у претходном сазиву Скупштине.

Страсти на прњаворској политичкој сцени нису смирене ни послије преспаване ноћи.

- Овом саставу скупштинске већине не вриједи ништа говорити и сугерисати, ма колико то било добронамјерно. Не поштују законе, пословник, Статут... Влада самовоља начелника општине којег скупштинска већина слијепо подржава. Највећу штету трпе становници, јер се новац крчми незаконито и нетранспарентно - каже Шиканић, којег смо јуче затекли на радном мјесту у прњаворском Дому здравља.

Као најновију лошу одлуку власти Шиканић наводи расписивање лицитације за продају 1.400 метара квадратних земљишта на којем се налази зграда Музичке школе.

- Рекли су да је то неопходно и корисно, те да ће бити саграђена нова зграда Музичке школе. Продајом земљишта и изградњом новог објекта општина ће изгубити најмање 180.000 марака - истакао је Шиканић и додао да ће истрајати у борби против самовоље општинске власти.

Предсједник Скупштине Борко Лукановић јуче није био у свом кабинету, а није се јављано ни на мобилни телефон. Потпредсједник парламента Славко Вујиновић није желио да коментарише сцене из скупштинске сале, док је начелник општине Синиша Гатарић посљедњих неколико дана одсутан.

Одборници у опасности

Шеф Клуба одборника СНСД-а Горан Земун је истакао да су наводи Бранка Шиканића о незаконитом раду власти били на мјесту, али да су сцене које су виђене на сједници недопустиве.

- Инцидентне ситуације довеле су у опасност одборнике и сви би требало да се уздрже од сличних ствари - казао је Земун.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана