Prnjavor: Nadnica podiže mališane

Brane Radulović
Prnjavor: Nadnica podiže mališane

Prnjavor - U domaćinstvu Zemira Džinića u prnjavorskom selu Lišnja cijelog dana, ali i većim dijelom noći odzvanjaju graja i smijeh, ali se ponekad začuje i plač jer djeci ne mogu ispuniti sve želje.

Mladi domaćin stekao je sa suprugom u razmaku od šest godina petoro djece. Skromno situiranim supružnicima oni su bogatstvo, najveća radost i vjera u bolje sutra, ali od teške sadašnjosti ne mogu pobjeći.

- Nije lako doći do novca, jer ni supruga, ni ja nemamo posao. U sezoni poljoprivrednih i građevinskih radova ponešto zaradim radeći na nadnicu. Skromno je sve to, ali pošteno zarađeno. Da imam posao sve bi bilo mnogo lakše - kaže Džinić koji, uprkos problemima, ne isključuje mogućnost da njihova četiri sina i kćerka dobiju još brojnije društvo.

U još težim životnim uslovima živi porodica Besime Dunić iz Lišnje kojoj je prije nekoliko godina izgorjela kuća, pa su smješteni u improvizovanom domu. Izgradnja nove kuće je počela, stigli su do prve etaže i stali, jer nemaju novca.

- Nije nam lako, ali se ne predajemo. Imamo tri sina i dvije kćerke. Još su mali, ali lijepo napreduju. Rastu djeca, a sa njima i naša sreća. Ali, nezaposlenost je najveći problem, pa jedino stalno primanje je dodatak od 140 KM - priča Besima.

Mladi supružnici sa troje i više djece za koje je nedavno bio organizovan prijem u opštini kažu da im je najvažnije zdravlje djece ali bi razloga za još više zadovoljstva imali kada bi imali posao.

Sanela Prodanović iz Ruževaca mogla bi nositi naziv mlade naj-mame. Rodila je četiri dječaka i dvije djevojčice. Suprug je zaposlen, ali je jedna plata mala da im uvijek udovolje. U sličnoj situaciji su i ostale porodice sa velikim potomstvom u kojima smatraju da oni i slične porodice moraju dobiti pomoć kako bi se povećala stopa nataliteta.

Prnjavor već godinama dijeli sudbinu većine krajeva u RS i ima negativan priraštaj, jer godišnje više ljudi umre nego što bude novorođenčadi.

Test za opštinare

Predstavnici višečlanih porodica ističu da je opštinska uprava na testu i da će samo ukoliko bude izdvajala više novca za višečlane mlade porodice potvrditi da im je stalo do nataliteta.

- Ako se na mnogim izdvajanjima iz budžeta može i naći opravdanje za umanjenje, pomoć nezaposlenim supružnicima treba povećati. Sve drugo biće samo deklarativna podrška od koje niko nema koristi - poručuju roditelji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana