Privrednicima uskoro druga šansa

Milijana Latinović
Privrednicima uskoro druga šansa

Banjaluka - Privrednici u Republici Srpskoj čiji je preduzetnički poduhvat propao usljed nedostatka posla, tržišta ili radne snage uskoro bi mogli dobiti drugu šansu da se vrate u igru i ponovo osvoje dio tržišnog kolača.

Za razliku od razvijenih zemalja, sistemski mehanizam pružanja druge šanse preduzetnicima u Srpskoj još ne postoji. Međutim, zahvaljujući međunarodnom projektu “Prihvatanje neuspjeha da bi se olakšalo pružanje druge šanse preduzetnicima u Dunavskoj regiji”, u kojem učestvuje i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, u planu je da se i u Srpskoj razvija politika pružanja druge šanse.

- Ukupna vrijednost projekta je 1,82 miliona evra, a 94.750 evra odnosi se na Republičku agenciju za razvoj malih i srednjih preduzeća - naveli su u agenciji i dodali da realizacija projekta počinje u julu i da će trajati  do kraja juna 2021. godine.

Projekat sufinansira EU u okviru Dunavskog transnacionalnog programa iz sredstava Evropskog regionalnog razvojnog fonda, Instrumenta za pretpristupnu pomoć IPA i Evropskog fonda za susjedsku saradnju ENI.

- Cilj projekta je razvijanje politika pružanja druge šanse privrednicima, kao i razvoj praktičnih rješenja za poboljšanje preduzetničkog učenja i kulture da bi bio izbjegnut gubitak potencijala i prevaziđena stigmatizacija preduzetnika koji su bankrotirali u Dunavskoj regiji - naveli su u Republičkoj agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća i dodali da su oni jedini partner u projektu iz BiH.

Istakli su da su ciljna grupa u projektu  preduzetnici čiji prvi poslovni poduhvat nije uspio, ali su spremni za novi početak, te kreatori politika i donosioci odluka i institucije koje pružaju podršku preduzetnicima.

- Aktivnosti će biti usmjerene na stvaranje sistema za pružanje podrške poštenim preduzetnicima kroz harmonizaciju postojećeg zakonodavnog okvira i mjera kako bi se onima koji su otišli u stečaj brzo pružila druga šansa, zatim na povećanje svijesti o mogućnostima druge šanse za preduzetnike, kao i promociju mjera za restrukturiranje - pojasnili su u agenciji.

Podsjetili su da Strategija razvoja malih i srednjih preduzeća za period 2016 - 2020. godina predviđa mjere za brže sprovođenje stečajnog postupka i pružanje druge šanse, te da se to prvenstveno odnosi na primjenu Zakona o stečaju, podršku preduzećima sa poteškoćama u poslovanju, te obezbjeđivanje druge šanse za poštene preduzetnike.

Da poštenim preduzetnicima treba da­ bude data nova prilika slažu se  i u Uniji udruženja poslodavaca RS.

- Ljudski je pomoći i pružiti drugu priliku onima koji su “propali” zbog nekih nepredviđenih razloga, ali strogo treba povesti računa da se šansa ne daje onima koji su gurnuli u ambis i preduzeće i radnike i ostali dužni državi - rekao je potpredsjednik unije Dragutin Škrebić.

Naglasio je da treba jednom zauvijek da budu razdvojeni oni koji legalno rade, plaćaju radnike i izmiruju obaveze prema državi od onih koji su neredovne platiše i prema državi i prema radnicima.

Partneri

U Republičkoj agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća kažu da je vodeći partner u ovom projektu Agencija za razvoj Ministarstva ekonomije Mađarske (IFKA), a ostalih 11 partnera su iz Njemačke, Rumunije, Austrije, Slovenije, Mađarske, Češke, Hrvatske, Slovačke, Srbije, BiH, Moldavije i Ukrajine.

- U projektu učestvuje i pet pridruženih strateških partnera među kojima i Ministarstvo energetike i rudarstva  RS - naveli su u agenciji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana