Приватне ординације ничу на сваком кораку

Данијела Стоканић
Приватне ординације ничу на сваком кораку

Бањалука - Приватних здравствених установа је све више у Републици Српској, а годишње дозволу за рад добије чак више од 40 њих.

Према подацима Министарства здравља и социјалне заштите РС до сада их је највише отворено у Бањалуци, Бијељини, Приједору, Добоју и Требињу.

- Рјешење о испуњености услова за почетак рада лани су добиле 43 приватне здравствене установе, што је за 12 више у односу на 2016. годину, док је годину раније ово рјешење добила 41 здравствена установа - казали су у Министарству.

Додали су да је најчешће ријеч о специјалистичким стоматолошким амбулантама. Према ријечима предсједнице Удружења доктора приватне праксе РС Гордане Шукало све више, углавном љекара одлучује се да отвори сопствену здравствену установу, јер многи пацијенти одлазе на преглед код приватника.

- Истраживања су показала да су пацијенти задовољнији услугама из приватног сектора. Осим тога, здравствена заштита у приватном сектору је доступнија, нема корупције, а велику улогу игра и љубазност особља, те бољи квалитет услуге. Бар су се тако пацијенти изјаснили - казала је Шукало.

Додала је да је самим тим на приватни сектор пребачено више посла, истичући да то није лоше ни за јавне установе, јер их је, како каже, Фонд здравственог осигурања РС ставио у ситуацију да једни другима буду конкуренција.

Основни услови да би се отворила здравствена установа у РС, објаснила је Шукало, јесу простор, опрема и кадар.

- Критеријуми за задовољавање ова три стандарда много су оштрији за отварање приватне здравствене установе у односу на јавну. Кад је ријеч о процедури отварања, ни она не траје дуго, све се може завршити у року од неколико мјесеци - рекла је Шукало.

За регистрацију здравствене установе је, према њеним ријечима, потребно издвојити неколико хиљада марака, све зависи од области и величине установе. Упркос томе што за специјалистичке прегледе код приватника грађани дају све више новца, пацијенти истичу да су често принуђени на то, јер да би у јавној установи добили услугу неријетко морају да чекају мјесецима. Правилник о условима за почетак рада здравствене установе донесен је прошле године, а разлог за његово доношење је између осталог, потреба да се ускладе одређена рјешења у овој области, као и да се пропишу услови за нове врсте здравствених установа.

Уговори

Становници РС тренутно могу да се лијече у 90 приватних здравствених установа под истим условима као и у јавним.

У Фонду здравственог осигурања РС истакли су раније да је број уговора са приватним здравственим установама већи у односу на ранији период, а поготово се из године у годину повећава број уговора са приватним амбулантама породичне медицине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана