Природне љепоте Рогатице и историјско насљеђе доводе туристе

Сретен Митровић
Природне љепоте Рогатице и историјско насљеђе доводе туристе

Рогатица - Рогатица је посљедњих година све више препознатљива као дио Романијског платоа, коју због њених природних љепота и културно-историјског насљеђа посјећује све већи број туриста, па је у складу с тим недавно објављен нови туристички водич кроз ту локалну заједницу.

Директор Туристичке организације Рогатице Предраг Ујић каже да је овај водич свјетло дана угледао захваљујући ангажованости запослених у овој установи, те финансијској подршци општине и Министарства туризма да Рогатицу учине пожељним одредиштем са препознатљивом и квалитетном понудом. Нови водич, нагласио је Ујић, штампан је у 500 примјерака и уз помоћ кратких текстова и обиља фотографија нуди низ података о општини, њеном географском положају, природним, културно-историјским и другим знаменитостима, инфраструктурним, смјештајним и другим ресурсима. Ту су подаци и о насљеђу из праисторијског и античког доба, средњовјековног периода, на које подсјећа и 2.628 стећака у 88 некропола широм општине, по чему се посебно издвајају некропола у Лађевинама и на Борку код Стјеница, која је ушла на листу свјетске баштине УНЕСКО-а.

- У водичу је и прича о средњовјековном граду Борач, а није изостао ни Андрићев Мост на Жепи и Реџеп-пашина кула у Жепи, Јеврејско гробље у Рогатици, православна и католичка црква, Суџаунова џамија, која је саграђена у 17. вијеку - истиче Ујић.

На страницама водича нису изостављена ни новија здања, као што је Спомен-костурница, у којој су сахрањени српски и црногорски војници изгинули у борбама са Аустроугарима 1914. године и Спомен-капела која чува сјећање на 284 погинула борца у посљедњем одбрамбено-ослободилачком рату.

- Посебна пажња посвећена је природним љепотама кањона Ракитнице, Жепе, Праче и дијелова Дрине, која протиче кроз подручје општине. Ту су и подаци о подземном благу које нуде пећине Бања Стијена, Говјештица и Голубовићи, а на отвореном доминира плато Борика од Сјемећа до Црквина, Татинице и Старог Брода са меморијалним спомен-обиљежјем погинулим Србима 1942, Зиличина и Жепа са Слапом - прича Ујић.

Туристички водич води и кроз богат биљни и животињски свијет општине, а ту су и богата ловишта и сјајна мјеста за риболов. Туристи и сви који посјете Рогатицу у водичу ће пронаћи и календар значајнијих манифестација у општини.

Слободан Ристовић, који је родом из Чајетине у Србији, а који је у Рогатицу дошао из Ужица, прије доласка пуно је чуо о Борикама и њиховим знаменитостима.

- Ја нисам Рогатичанин по рођењу. Овдје сам недавно дошао по оној: “Одакле ти је и супруга, одатле си”. Једва сам чекао да посјетим Борике, али сам се вратио разочаран. Недостају идеје, људи за реализацију и паре. Зато предлажем онима који су урадили и прије свега финансирали водич да нађу партнера, да одријеше кесу и одаберу људе који ће вратити сјај овом крају, којем су Бог и природа све дали, али је небригом људи девастиран - каже Ристовић.

Први кораци

Први туристички водич кроз Рогатицу, као пионирски корак у покушају да буду прикупљене и објављене информације које могу корисно послужити путницима намјерницима, штампан је у јулу 1984. захваљујући групи ентузијаста окупљених око тадашњег Туристичког савеза. Тај докуменат скромне техничке опреме, али крцат драгоцјеним подацима о туристичким вриједностима општине, био је на снази све донедавно.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана