Природа благо које сви треба да чувају

Снежана Тасић
Природа благо које сви треба да чувају

Приједор - Свјетски дан планете Земље, 22. април, чији је циљ заштита природних ресурса, смањење негативних утицаја на животну средину и подизање еколошке свијести обиљежен је на Мраковици у организацији Амбасаде САД у БиХ и Националног парка "Козара".

Амбасада САД је поводом уручила награде и признања побједницима кампање "БиХ Греен Ањардс 2017" (Зелена награда) коју су освојили општина Чапљина, Центар за животну средину из Бањалуке, Плантажа "Баш башча" из Брезе, Марија Нинковић из Требиња и Слободанка Павловић из Бањалуке. Амбасадорка САД Морин Кормак је истакла да им је било велико задовољство што је радила са грађанима БиХ како би они били ти који бирају оне који су ове године највише радили у области очувања животне средине.

- Сјајан знак посвећености грађана и њиховог мишљења о важности овог питања је чињеница да је било више од 12.000 одговора у анкети коју смо провели да бисмо одабрали пет побједника - казала је Кормакова.

Истакла је да је веома важно што грађани разумију значај заштите животне средине јер је БиХ прелијепа земља.

- Амбасаде САД, Шведске и Швајцарске посвећене су раду на овим важним питањима. Ту су и УСАИД и УН који су врло посвећени овом пројекту и који учествују у припреми стаза за планинаре, уређењу извора воде да би се могла користити за пиће, изградњи планинарских домова и ресторана, а све с циљем развоја туризма у БиХ - додала је Кормакова која је прошетала планинским стазама на Козари.

Директор Националног парка "Козара" Драган Рончевић упутио је апел грађанима да буду савјесни и одговорни у заштити природе.

- Човјек и природа су једно и ми треба да будућим генерацијама оставимо природу овакву какву је данас имамо – истакао је Ромчевић.

Помоћник министра за заштиту животне средине РС Свјетлана Радусин изразила је задовољство што је и Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију подржало манифестацију.

- Надам се да ће бити повећан проценат заштићених подручја у БиХ и да ће и институције оба ентитета дати допринос томе. Посебно ми је драго и што су љепоте ове земље препознате као туристичке дестинације - истакла је Радусин.

Алма Тихић из Центра за развој и подршку који је суорганизатор манифестације истакла је да желе да она постане традиција.

- Позивамо све оне који се баве заштитом животне средине и промоције принципа енергетске ефикасности да и даље раде како би идуће године били једни од номинованих и евентуално добитници награда - поручила је Тихићева.

Награђени

Ово признање показује да имамо квалитетан однос према средини у којој живимо. Ово је признање мојим суграђанима и суграђанкама, а онда и онима који су у претходном периоду водили ову општину.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана