Principova kuća do Vidovdana u novom ruhu

Vedrana Kulaga
Principova kuća do Vidovdana u novom ruhu

Novi Sad - Obnova rodne kuće Gavrila Principa u selu Obljaj kod Bosanskog Grahova trebalo bi da počne već početkom idućeg mjeseca, a za radove je na donatorskoj večeri koja je održana u Novom Sadu obezbijeđeno 30.000 maraka.

Donatorsko veče je u četvrtak uveče organizovalo Udruženje građana "Princip srpski" iz Novog Sada. Oni vjeruju da će obnovljena Principova rodna kuća biti otvorena do 28. juna, kada se navršava 100 godina od atentata u Sarajevu kada je Princip pucao na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda.

Predsjednik udruženja "Princip srpski" Milan Balać rekao je "Glasu Srpske" da je novac za obnovu obezbijeđen i da su se donatorskoj večeri odazvali brojni novosadski privrednici, kao i ljudi čije je porijeklo iz Grahova i okoline.

- Moramo da sačuvamo uspomenu na Gavrila Principa. Postoje strani i domaći elementi koji nisu prijateljski nastrojeni prema njemu i koji nastoje da ga proglase skoro teroristom. On je jedna istorijska ličnost, junak srpskog naroda i čovek koji je promenio mapu Evrope u to vreme. Naša obaveza i dužnost je da to uradimo - rekao je Balać.

Potpredsjednik udruženja Borko Ilić rekao je okupljenima na donatorskoj večeri da se akcija nastavlja.

- Svjedoci smo toga da se sve više minimizira uloga Principa i da se u Sarajevu gradi spomen-ploča princu Francu Ferdinandu te smatram da je naša dužnost bila da radimo na očuvanju lika i djela Gavrila Principa - rekao je Ilić.

Principova kuća u Obljaju sravnjena je sa zemljom 1995. godine, kada je izgorio i muzej sa eksponatima, a vatra je odnijela i originalni plan atentata na austrougarskog prestolonasljednika Ferdinanda.

Rođaci Gavrila Principa ističu da je obnova kuće uspravljanje spomenika junaku kojeg slavi ne samo srpski rod nego i ostali koji su Austrougarsku smatrali okupatorom te da predstavlja postavljanje kamena temeljca za buduće naraštaje, koji tu treba da nađu svoje utočište.

Takođe, za 28. april, na dan Principove smrti, planiran je parastos njemu i njegovim roditeljima Mariji i Petru. Parastos će biti služen na groblju Mramorje u Grahovu.

Makić

Načelnik opštine Grahovo Uroš Makić izjavio je da opština već dugo ozbiljno radi na stvaranju uslova za obnovu kuće. Novac je, kaže, obezbijeđen i preostaje da krene obnova.

- Početak gradnje zavisiće od vremenskih uslova - rekao je Makić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana