Prikazan film Lica lafore autora Denisa Bojića

Srna
Prikazan film Lica lafore autora Denisa Bojića

Gradiška - U Kulturnom centru Gradiška večeras je prikazan film "Lica Lafore" autora Denisa Bojića koji dokumentuje sudbinu porodice Gajić i njihovu višegodišnju nadljudsku borbu za pronalazak lijeka protiv Laforine bolesti od koje su oboljele njihove kćerke Tatjana i Milana.

Bojić je naveo da je film "Lica Lafore" u produkciji Radio-televizije Republike Srpske /RTRS/ sniman oko dvije godine u Kanadi, Belgiji, Francuskoj, Hrvatskoj i Republici Srpskoj, da je bilo naporno, ali da su svi znali da rade uzvišenu misiju, jer je to univerzalna priča i borba za život djeteta.


"Uspjeli smo da prikažemo film na najvažnijim mjestima u svijetu i on daje rezultate u pronalasku lijeka za Laforinu bolest. Uskoro idemo u San Dijego u kompaniju koja će proizvoditi lijek i nadamo se da će taj proces biti ubrzan, te da će Milana Gajić i sva djeca, koja boluju od te bolesti uskoro dočekati lijek", rekao je Bojić.

On je dodao da će film u San Dijegu biti prikazan 17. novembra, a nakon toga i u Evropskom parlamentu, gdje će biti otvorena debata o izuzetno rijetkim bolestima.

Snježana Gajić, majka oboljele Milene, koja još čeka lijek, i Tatjane koja je izgubila bitku sa opakom bolšću kaže da je zahvalna Denisu Bojiću i RTRS-u i da su svi koji su okupljeni oko ove desetogodišnje misije u Republici Srpskoj najveći donatoru u svijetu u pronalasku lijeka za Laforinu bolest.

Ona je dodala da se očekuje da će početkom 2018. godine lijek biti primijenjen na pacijentima.

Nakon prikazivanje filma "Lica Lafore" posjetioci su mogli da kupe knjige Snježane Gajić - "Izgubila životnu bitku, pobijediće Laforinu bolest" i "Taci", a prihod od prodaje namijenjen je usavršavanju lijeka protiv Laforine bolesti.

Projekciju filma organizovali su Kulturni centar Gradiška i Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima u saradnji sa organizacijom mladih GROM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana