Prijedorski gimnazijalci zaradili novac drugarima za ekskurziju

Anita Janković
Prijedorski gimnazijalci zaradili novac drugarima za ekskurziju

Prijedor - Đaci trećeg dva odjeljenja Gimnazije "Sveti Sava" Prijedor pokazali su da su požrtvovani prijatelji, jer su zasukali rukave i zaradili novac zahvaljujući kojem će čari maturske ekskurzije osjetiti i njihovi drugari čiji roditelji nisu mogli da plate ovo putovanje.

Ovi vrijedni učenici u martu su došli na ideju da pokrenu radne akcije kako bi omogućili svojim drugarima da uplate ekskurziju, o čemu je "Glas Srpske" ranije pisao. Dva mjeseca kasnije, njihov trud je urodio plodom pa svih 28 đaka ovog odjeljenja u septembru putuje u Italiju, Španiju i Francusku.

- Kako bismo skupili novac da svi idemo na ekskurziju išli smo u Ljubiju na pošumljavanje, gdje smo zasadili na hiljade sadnica javora i jasena. Organizovali smo i projekciju filma "Zona Zamfirova dva", sakupljali sekundarne sirovine, ali i organizovali marketinške kampanje raznim poslodavcima - priča učenica i koordinator akcije Sara Mršić.

Ona ističe da su sve ovo radili jer su željeli da putovanje Azurnom obalom prožive svi učenici njihovog razreda.

- Ekskurzija, koja košta 800 KM po učeniku, za sedam naših prijatelja je bila nemoguća misija, a mi smo odlučili da snove učinimo mogućim i uspjeli smo u tome. Skupili smo dovoljno novca i na matursku ekskurziju idemo svi. Ugovore smo potpisali, krećemo 1. septembra i presrećni smo zbog našeg kolektivnog uspjeha - rekla je Mršićeva.

Ponosno dodaje da na računu imaju 2.100 KM, a uskoro treba da im bude uplaćeno 2.250 maraka za rad na pošumljavanju.

- Tokom ljeta imamo nekoliko već ugovorenih poslova koji će nam obezbijediti dodatnih 2.000 KM, što je dovoljno za naše drugare koji nisu mogli platiti ekskurziju - rekla je ova gimnazijalka i dodala da se neće zaustaviti u svojoj misiji da pomognu učenicima kojima je to potrebno.

Mršićeva je navela da su tokom radnih akcija nailazili na pozitivne komentare sugrađana i poslodavaca.

- Bilo je mnogo sugrađana koji su nam darovali novac, a brojni poslodavci su rado pristajali da za njih radimo neke marketinške kampanje. Svi su oduševljeni onim što smo osmislili, a drugari iz odjeljenja za koje smo prikupili novac su presrećni - rekla je Mršićeva.

Njoj i njenim drugarima je drago što su razuvjerili one koji su smatrali da njihova generacija neće da radi, te da samo gubi vrijeme na internetu i društvenim mrežama.

- Ovim smo srušili predrasude i dokazali da izrastemo u dobre, vrijedne ljude, a prije svega da cijenimo prijateljstvo - rekla je Mršićeva. 

Nagradna igra

Sara Mršić kaže da će učenici tokom ljeta sprovoditi zanimljivu nagradnu igru za jednu stomatološku ordinaciju uz Prijedora, za šta će takođe dobiti novac.

- Osmislili smo cijeli koncept igre koja će trajati od jula do avgusta. Svi zainteresovani treba da se slikaju sa neobičnom maskotom ordinacije i fotografiju postave na svoj "Instagram" profil. Učesnik nagradne igre sa najvećim brojem lajkova dobiće nagradu, a mi novac za trud i rad - ispričala je Mršićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana