Приједорски гимназијалци зарадили новац другарима за екскурзију

Анита Јанковић
Приједорски гимназијалци зарадили новац другарима за екскурзију

Приједор - Ђаци трећег два одјељења Гимназије "Свети Сава" Приједор показали су да су пожртвовани пријатељи, јер су засукали рукаве и зарадили новац захваљујући којем ће чари матурске екскурзије осјетити и њихови другари чији родитељи нису могли да плате ово путовање.

Ови вриједни ученици у марту су дошли на идеју да покрену радне акције како би омогућили својим другарима да уплате екскурзију, о чему је "Глас Српске" раније писао. Два мјесеца касније, њихов труд је уродио плодом па свих 28 ђака овог одјељења у септембру путује у Италију, Шпанију и Француску.

- Како бисмо скупили новац да сви идемо на екскурзију ишли смо у Љубију на пошумљавање, гдје смо засадили на хиљаде садница јавора и јасена. Организовали смо и пројекцију филма "Зона Замфирова два", сакупљали секундарне сировине, али и организовали маркетиншке кампање разним послодавцима - прича ученица и координатор акције Сара Мршић.

Она истиче да су све ово радили јер су жељели да путовање Азурном обалом проживе сви ученици њиховог разреда.

- Екскурзија, која кошта 800 КМ по ученику, за седам наших пријатеља је била немогућа мисија, а ми смо одлучили да снове учинимо могућим и успјели смо у томе. Скупили смо довољно новца и на матурску екскурзију идемо сви. Уговоре смо потписали, крећемо 1. септембра и пресрећни смо због нашег колективног успјеха - рекла је Мршићева.

Поносно додаје да на рачуну имају 2.100 КМ, а ускоро треба да им буде уплаћено 2.250 марака за рад на пошумљавању.

- Током љета имамо неколико већ уговорених послова који ће нам обезбиједити додатних 2.000 КМ, што је довољно за наше другаре који нису могли платити екскурзију - рекла је ова гимназијалка и додала да се неће зауставити у својој мисији да помогну ученицима којима је то потребно.

Мршићева је навела да су током радних акција наилазили на позитивне коментаре суграђана и послодаваца.

- Било је много суграђана који су нам даровали новац, а бројни послодавци су радо пристајали да за њих радимо неке маркетиншке кампање. Сви су одушевљени оним што смо осмислили, а другари из одјељења за које смо прикупили новац су пресрећни - рекла је Мршићева.

Њој и њеним другарима је драго што су разувјерили оне који су сматрали да њихова генерација неће да ради, те да само губи вријеме на интернету и друштвеним мрежама.

- Овим смо срушили предрасуде и доказали да израстемо у добре, вриједне људе, а прије свега да цијенимо пријатељство - рекла је Мршићева. 

Наградна игра

Сара Мршић каже да ће ученици током љета спроводити занимљиву наградну игру за једну стоматолошку ординацију уз Приједора, за шта ће такође добити новац.

- Осмислили смо цијели концепт игре која ће трајати од јула до августа. Сви заинтересовани треба да се сликају са необичном маскотом ординације и фотографију поставе на свој "Инстаграм" профил. Учесник наградне игре са највећим бројем лајкова добиће награду, а ми новац за труд и рад - испричала је Мршићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана