Prijedorska “Toplana” se zadužuje za četiri miliona KM

Prijedorska “Toplana” se zadužuje za četiri miliona KM 30.08.2018 13:26 | S. Ta.

Prijedor - Odbornici Skupštine grada Prijedora juče su na posebnoj sjednici usvojili prijedlog odluke o davanju garancije gradskoj “Toplani” za dugoročno kreditno zaduženje od četiri miliona KM po kamatnoj stopi od 4,5 odsto na godišnjem nivou sa grejs periodom od šest godina.

Riječ je o obezbjeđivanju novca iz emisije obveznica kojima se stvara mogućnost za mirnije poslovanje preduzeća.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković potvrdio je da je riječ o zaduženju “Toplane” emisijom obveznica i pomjeranju garancije grada sa prošle na ovu godinu.

- Ovim se rješava pitanje duga iz prošlog perioda, čime se ovo preduzeće relaksira kroz emisiju obveznica, gdje će “Toplana” u kontinuitetu otplaćivati dio duga iz tekućeg poslovanja, a što je najvažnije, Prijedor u narednom periodu može očekivati kvalitetno grijanje - istakao je Đaković.

V.d. direktora “Toplane” Zoran Knežević kaže da je riječ o refinansiranju kredita i duga prema dobavljačima energenata.

- Zaduženja iz ranijih perioda su uzrokovana visokom cijenom mazuta i stalnim rastom cijene nafte na svjetskom tržištu, kao i velikim dugovanjima krajnjih potrošača, čiji je dug veći od sedam miliona KM - istakao je Knežević.

Prijedorska “Toplana” ima oko 5.000 potrošača koje snabdijeva toplotnom energijom, a čija je naplativost u posljednje dvije godine povećana do 93 odsto.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica