Prijedorčanka Snježana Latinčić - Ručnim radovima zarađuje za život

Snežana Tasić
Prijedorčanka Snježana Latinčić - Ručnim radovima zarađuje za život

PRIJEDOR - Za Snježanu Latinčić (41) ostanak bez zaposlenja bio je velika prekretnica u životu, ali ne i razlog da prestane da vjeruje da svojim radom može da zaradi bar minimalna sredstva za život. Danas od pletiva, veziva, heklanja, oslikavanja flaša... obezbjeđuje sredstva za život.

Snježana je do 2004. godine bila radnik prijedorskog "Žitoprometa", ali je kao i desetine drugih kolega, bila tehnološki višak.  Kaže da su joj tada pale na pamet riječi njene majke koja ju je još kao sedmogodišnjaku odvajala od igre da bi je naučila da izrađuje rukotvorine.

- Tada sam naučila da vezem, heklam, štrikam i šijem jer je to kod nas bilo u tradiciji da žensko dijete mora da zna sve, da bude prije svega dobra domaćica bez obzira koju školu da završi. Sad vidim da je to bila prava odluka. Pomoglo mi je da prodajući ručne radove zaradim za život - kaže Snježana.

Kaže da joj je kuća puna narodnih torbica, peškira, stolnjaka...

- Radim svakodnevno i zavisno od raspoloženja nekad mi je za izradu nekog predmeta potrebno svega nekoliko časova, a za neke ručne radove, koji zahtijevaju preciznost u radu i po nekoliko dana. Ono što napravim prodajem i sada imam opet od čega da živim - priča Snježana.

Dodaje da to nije neka velika zarada, jer dobar dio mora odmah da izdvoji za kupovinu novog materijala koji je skup. Međutim, ne žali se, sve se na kraju opet dobro završilo.

Snježana je otišla i korak dalje, okupila je nekoliko žena koje se iz hobija bave ručnim radom, i tako je nedavno na njenu inicijativu osnovano Udruženje  "Teodora" . Ono sada okuplja 34 člana, kojima je zajednički cilj njegovanje tradicije i očuvanja kulturnog naslijeđa ovog dijela Srpske.

- Na ovaj način sam željela da se svi zajedno predstavimo našim sugrađanima, ali i da pokažem da kućna radinost i srodne djelatnosti mogu biti izvor prihoda, pogotovo u vrijeme nezaposlenosti u kojem živimo - kaže Snježana.

Starine

Udruženje "Teodora" okuplja i domaćice sa sela, koje njeguju starinske metode ručnog rada, kaže da joj to dobro dođe da još nešto novo nauči jer ne namjerava da odustane, već naprotiv da pored svog preživljavanja, omogući i da druge članice nešto zarade, ali i da zajedno predstave svoje rukotvorine javnosti i da sačuvaju od zaborava bogato kulturno naslijeđe Potkozarja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana