Приједорчанка Сњежана Латинчић - Ручним радовима зарађује за живот

Снежана Тасић
Приједорчанка Сњежана Латинчић - Ручним радовима зарађује за живот

ПРИЈЕДОР - За Сњежану Латинчић (41) останак без запослења био је велика прекретница у животу, али не и разлог да престане да вјерује да својим радом може да заради бар минимална средства за живот. Данас од плетива, везива, хеклања, осликавања флаша... обезбјеђује средства за живот.

Сњежана је до 2004. године била радник приједорског "Житопромета", али је као и десетине других колега, била технолошки вишак.  Каже да су јој тада пале на памет ријечи њене мајке која ју је још као седмогодишњаку одвајала од игре да би је научила да израђује рукотворине.

- Тада сам научила да везем, хеклам, штрикам и шијем јер је то код нас било у традицији да женско дијете мора да зна све, да буде прије свега добра домаћица без обзира коју школу да заврши. Сад видим да је то била права одлука. Помогло ми је да продајући ручне радове зарадим за живот - каже Сњежана.

Каже да јој је кућа пуна народних торбица, пешкира, столњака...

- Радим свакодневно и зависно од расположења некад ми је за израду неког предмета потребно свега неколико часова, а за неке ручне радове, који захтијевају прецизност у раду и по неколико дана. Оно што направим продајем и сада имам опет од чега да живим - прича Сњежана.

Додаје да то није нека велика зарада, јер добар дио мора одмах да издвоји за куповину новог материјала који је скуп. Међутим, не жали се, све се на крају опет добро завршило.

Сњежана је отишла и корак даље, окупила је неколико жена које се из хобија баве ручним радом, и тако је недавно на њену иницијативу основано Удружење  "Теодора" . Оно сада окупља 34 члана, којима је заједнички циљ његовање традиције и очувања културног наслијеђа овог дијела Српске.

- На овај начин сам жељела да се сви заједно представимо нашим суграђанима, али и да покажем да кућна радиност и сродне дјелатности могу бити извор прихода, поготово у вријеме незапослености у којем живимо - каже Сњежана.

Старине

Удружење "Теодора" окупља и домаћице са села, које његују старинске методе ручног рада, каже да јој то добро дође да још нешто ново научи јер не намјерава да одустане, већ напротив да поред свог преживљавања, омогући и да друге чланице нешто зараде, али и да заједно представе своје рукотворине јавности и да сачувају од заборава богато културно наслијеђе Поткозарја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана