Приједорчанка Невенка Аљетић мота пунђе и разлијева боје

Снежана Тасић
Приједорчанка Невенка Аљетић мота пунђе и разлијева боје

Приједор - Приједорчанка Невенка Аљетић у свом фризерском салону већ годинама излаже слике које она слика, тако да се њене муштерије, осим што добију изванредне фризуре, осјећају више него угодно у овом, како и сама каже, “салону са хиљаду боја”.

Сликарство јој је велика љубав и бијег од свакодневице и стреса, а посвећује му се када заврши све обавезе.

- Тада уђем у неки свој свијет. Свака слика почиње зависно од расположења, а апстрактна слика је таква да никад и не може да се заврши. То није пејзаж или портрет, већ одређена визија и практично увијек може да се дорађује - прича ова фризерка, међу Приједорчанима познатија као Нена.

Додаје да се фризирањем бави готово четврт вијека, а сликањем десетак година те да планира да идуће године уз јубиларни рођендан организује изложбу.

- До сада сам имала двије самосталне изложбе у нашем позоришту које су биле веома посјећене, а поред тога, сваке године се пријављујем на конкурс Музеја Козаре да бих своје слике представила и у тој установи. Чврсто сам увјерена и не губим наду да ће ми се тај сан и остварити - каже Нена.

Додаје да у међувремену свако може да види њене радове у салону, као и на страници “Умјетничке слике Нена”. Каже да слика и по наруџби, а велики број својих радова је поклонила.

- Волим да поклањам слике својим пријатељима и то разним поводима и радује ме што сви они цијене вриједност коју тај рад има - додаје она.

Слика углавном акрилним бојама на платну, а њене слике налазе се на готово свим континентима. С поносом каже да су се о њима позитивно изјаснили и поједини ликовни умјетници у граду.

- Склоност према креацијама, дизајну, игри боја на платну, јединственим фризурама, све је то нешто што је јединствено и непоновљиво. Као што се једна апстрактна слика не може поновити, тако су и пунђе својеврсна умјетничка дјела и креације која су непоновљиве - додаје Аљетићева.

Истиче да јој много значи што је син Милан кренуо њеним стопама. Он је од ове године кренуо на фризерски занат и није му страно да користи привилегије искусније мајке и њених вјештих руку како би овај занат што боље савладао.

- То ме веома радује, поготово у вријеме када млади често не знају којим би се послом бавили. Нисам строг ментор, али се трудим да кроз рад заволи овај посао. Уједно, он ми је први критичар када су моје слике у питању. Радо примам његове сугестије и потајно се надам да ће и умјетничку црту наставити да његује - прича Невенка. Додаје да је свој таленат препознала онда када је нека непозната сила понијела да узме кист и почне да слика.

- Можда ће и мог сина та иста сила стићи кад се најмање нада, мада је од свега најважније да постане добар човјек и вриједан радник - додала је Нена.  

Џексон Полок

Невенка Аљетић у својим дјелима налази велику сличност са радовима познатог америчког сликара Џексона Полока, чији је опус имао снажан утицај на модерну умјетност 20. вијека. Нена истиче да је фасцинирана његовим сликама, а у питању је исти начин рада, прскање и капање.

- Његов рад ми се свиђа и у тим сликама препознајем свој стил рада - каже Нена.

Наградна игра

С обзиром на то да воли да поклања своје слике, Невенка је у претпразнично вријеме даривања смислила начин да награди своје вјерне муштерије.

- Свако ко се фризира у салону на крају напише своје име и податке на цедуљици коју убацим у кутију. Уочи новогодишње ноћи организоваћу извлачење и једна од муштерија добиће на поклон моју слику. Намјеравам да то постане пракса, рецимо, и за 8. март. Такве ствари мени дарују неку посебну животну радост и вољела бих да то подијелим са другима - истакла је Невенка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана