Приједор означен опасном црвеном бојом због магле и загађења

ATV
Приједор означен опасном црвеном бојом због магле и загађења

Приједор - Ово није Лондон већ Приједор. И овако изгледа већина јесењих и зимски вечери у граду. Од магле зна да се не види ни прст пред оком.

На све то, и ваздух који Приједорчани удишу није за похвалу. Барем тако показују подаци сарајевског Удружења „Еко акција” које мјери индекс загађености ваздуха у неколико градова. Приједор је, често, означен опасном црвеном бојом.

„Приједор је веома загађен. Није у рангу Сарајева, Лукавца или Тузле, али за неке стандарде који вриједе у свијету, висина загађења је веома висока. Приједор нема индустрије. Највјероватније узрок загађења је гријање, ложење, индивидуално, колективно итд”, рекао је Анес Подић из Удружења „Еко акција”.

Чак и нова топлана на дрвну сјечку, ако нема филтере, може да буде велики загађивач, кажу у „Еко акцији”. Да ваздух који дишемо није сјајан, кажу и астматичари. У удружењу које их окупља појашњавају да је ово најгоре доба године. И они и љекари се слажу да су у Приједору „окидачи астме” на сваком кораку.

„Уз сву ону маглу кад помијешамо и загађење долази до повећања астматичних напада, поготово сад у времену кад је топло хладно и кад је почела да ради топлана и кад имамо мало више загађења него само од аутомобила. Примјећујем по свом дјетету па онда и по више дјеце која се јављају са нападима астме”, рекла је предсједник Удружења „Анемона” Илинка Мацура.

Долази до нагомилавања смога, помијешана магла и димне честице и то узрокује директно оболијевање, тј. иритацију дишних органа. Долази до иритације очију, затим грла а онда и упале плућа.

Што се Приједорчана тиче – како ко. Некима је ваздух уредан, други се жале.

А кад се заложи, и удари магла, напоље се мора. Љекари тада препоручују шал преко уста који би требало да, колико-толико, помогне. За астматичаре нема друге – обавезна терапија и пумпица у џеп, за сваки случај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана