Prijedor dobio prvu zanatsku pivaru: Rudarsko pivo nastalo iz hobija

Snežana Tasić
Prijedor dobio prvu zanatsku pivaru: Rudarsko pivo nastalo iz hobija

Prijedor - Ljubitelji piva u Prijedoru moći će da uživaju u "rudarskom pivu" jer je na području ove opštine počela da radi prva zanatska pivara.

Riječ je o mutnom, nefiltriranom i nepasterizovanom pivu umjerene gorčine koje potiče iz zanatske radionice "Drama craft brewery " iz Pećana koju su pokrenuli Igor Drinčić i Danijela i Goran Prčetić.

Drinčić kaže da je sve počelo sasvim slučajno, kada su na putovanjima, u raznim pabovima imali prilike da probaju mnogo ukusnija, kvalitetnija i mirisnija piva od komercijalnih.

- Uslijedio je period istraživanja, čitanja i upoznavanja sa samom tehnologijom spremanja piva. Onda smo se odlučili da i mi napravimo naše - istakao je Drinčić.

Osnov ovog zanatskog piva je "njemački zakon o čistoći piva", koji kaže da u pivo može da ide voda, ječam, hmelj i kvasac.

- Ne koristimo nikakve aditive, voće niti vještačke arome, a ukus koje naše pivo ima dobija se od kombinacije slatkoće iz ječma i gorčine iz hmelja - rekao je Drinčić.

Kapacitet ove zanatske pivare je 40 litara piva dnevno.

- Zato se i zovemo mikro-pivara i naš je cilj za sada da edukujemo kupce da nauče razliku između komercijalnog i kraft piva, da prepoznaju kvalitet, upoznaju se sa ukusima i mirisima. Nama nije cilj neka veća proizvodnja nauštrb kvaliteta - rekao je Drinčić i dodao da su njihovi prijatelji, koji su prvi probali pivo imali samo pozitivne komentare.

Ističe da za razliku od Srbije, gdje je proizvodnja zanatskog piva porasla oko 150 odsto u posljednjih godinu, u Republici Srpskoj i BiH tek počinje da se razvija ta praksa.

- Najbitnije je da se ljudi edukuju jer kako sve više brinu šta jedu, moraće se zapitati i šta piju - dodao je Drinčić.

Ističe da odustajanja nema, te da im je dogovor na početku cijele priče bio da prave najkvalitetnije moguće pivo bez obzira na to kako će proći na tržištu.

- Ovo nam je hobi i želimo da našim sugrađanima pružimo priliku da uživaju u najkvalitetnijem pivu - rekao je Drinčić.

Pivo će, kako je rekao, prodavati direktno klijentima i kafićima koji pokažu interesovanje, dok ih plasman u trgovine ne zanima jer, kako rekoše, ne žele da im pivo stoji na rafama već da prave pivopije uživaju u uvijek svježem pivu.

Drinčić dodaje da je Gradska uprava Prijedor prepoznala ovu zanatsku djelatnost te da su lako dobili sve dozvole za početak prve zanatske pivare u Prijedoru.

Sirovine

Drinčić objašnjava da sirovine dobijaju iz izvoza preko ovlašćenog distributera za BiH.

- Koristimo isključivo njemački najkvalitetniji ječam, američke sorte hmelja i kvasac iz Francuske - istakao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana