Prijedor: Tanje koverte za radnike Doma za starija lica

Dragana Keleč
Prijedor: Tanje koverte za radnike Doma za starija lica

Prijedor - Zaposleni u Domu za starija lica Prijedor mogu da očekuju za pet odsto niže plate, jer je to smanjenje predložilo rukovodstvo ove ustanove.

Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na smanjenje plata radnika u tom prijedorskom Domu juče je bio i na dnevnom redu sjednice Vlade Srpske. Međutim, o njemu ministri nisu odlučivali, jer je njegovo razmatranje odgođeno za neku od idućih sjednica.

Direktor Doma Bojan Becner kaže da predloženim smanjenjem plata, osim ušteda, nastoje da se prilagode trenutnoj finansijskoj situaciji u cijeloj zemlji.

- Plate radnika su kao i u svakoj ustanovi najviša stavka u troškovima. Sa radnicima sam imao sastanak na kojem sam ih upoznao sa smanjenjem plata i niko se nije bunio. Bolje je da imaju manje plate, nego nikakve - objašnjava Becner.

Dom ima 78 radnika koji korisnicima ove ustanove pružaju usluge ishrane, zdravstvene zaštite, fizioterapije, njege i pomoći, socijalnog rada. Osim toga, stanari doma učestvuju u raznim društveno-rekreativnim aktivnostima i druženju, a često se organizuju i izleti i kulturno-zabavni program.

-  Imamo i nekoliko radnika koji uskoro odlaze u penziju - dodaje Becner.

Prema njegovim riječima, prosječne plate zaposlenih u ovom prijedorskom Domu za starija lica su oko 700 maraka i zavise od visine stručne spreme.

- Najviše imamo radnika sa srednjom stručnom spremom - kazao je Becner koji očekuje da neće biti problema u vezi sa prijedlogom za smanjenje plata.

Međutim, radnici nisu zadovoljni viješću da će dobiti "tanje" koverte. Donedavni predsjednik Sindikata Mirjana Dalmacija kaže da niko od radnika ne može biti zadovoljan da im smanje ionako niske zarade. Isto misli i novi predsjednik Sindikata Doma za starija lica Mile Tankosić, koji je u srijedu preuzeo dužnost od Dalmacije.

- Nemam još tačnu evidenciju o svemu što se dešava. Treba mi nekoliko dana da se uhodam, ali naravno da nije u redu da nam smanje plate i nećemo to tek tako dopustiti - poručio je Tankosić.

Dnevni centar

Uz pomoć Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, Agencije lokalne demokratije Prijedor i italijanskog grada Trento, u Domu od 2011. godine djeluje Dnevni centar.

- Korisnicima Dnevnog centra obezbijeđeni su ljekarski pregledi, fizikalne vježbe, savjeti i njega, dnevna štampa, besplatni napici i ručak, te edukativne i kreativne radionice - kazali su u Domu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana