Приједор: Одржано Вече пјесника завичајног круга

Приједор: Одржано Вече пјесника завичајног круга 20.09.2018 23:01 | Срна

Приједор - Традиционално "Вече пјесника завичајног круга" одржано је у оквиру 46. "Књижевних сусрета на Козари".

Стихове своје поезије говорили су Кристина Плавшић из Новог Града, Маја Николић из Костајнице, Александра Маџар из Бањалуке, Миле Лисица из Лакташа, Александра Мракић из Градишке, Ана Буква из Козарске Дубице и Милош Пуђа из Приједора.


У присуству великог броја еминентних имена из свијета књижевности, као што су Љубивоје Ршумовић, Матија Бећковић, Драган Колунџија, вечерас су промовисане двије књиге, односно изабрана дјела Бранка Ћопића и Милована Данојлића, лауреата престижне награде ових сусрета.

Координатор Сусрета Зоран Станић рекао је Срни да је поводом 40 година од смрти Скендера Куленовића и исто толико година од установљења књижевне награде која носи његово име и првог њеног добитника Бранка Ћопића одлучено да се покрене Библиотека књижевних сусрета.

"Ту је цијела плејада књижевника, те је Организациони одбор Књижевних сурета дошао на идеју да се покрене едиција, односно Библиотека књижевних сусрета", каже Станић.

Он је додао да ће бити објављене три едиције, од којих је прва "Овјенчани" гдје ће бити објављени лауреати свих награда.

"Ове године нам је успјело, уз потпуно финансирање града Приједора, да објавимо књигу првог добитника Бранка Ћопића и прошлогодишњег Милована Данојлића", истакао је Станић.

Он је најавио да се већ за сљедеће сусрете припремају књиге четири добитника награда књижевне Козаре и то Мирослав Тешић, Љубомир Симовић, Љубовије Ршумовић и Матија Бећковић.

Свечана академија којом ће званично бити отворени 46. "Књижевни сусрети на Козари" заказана је за сутра у 19.30 у Позоришту Приједор, када је предвиђена и додјела награде "Скендер Куленовић" овогодишњем лауреату Здравку Миовчићу.

Учесници овогодишњих "Књижевних сусрета", чија је централна свечаност у суботу, 22. септембра, Поетски час - Пјесничко подне на Мраковици су пјесници: Драган Колунџија, Матија Бећковић, Љубивоје Ршумовић, Мошо Одаловић, Ђорђе Нешић и Вуле Журић.

Међу учесницима су пјесници Анђелко Анушић, Вид-Вицко Вукелић, Драгана Крагуљ и лауреат Сусрета Здравко Миовчић, који ће имати и своје представљање исте вечери у Галерији "Сретен Стојановић", чиме ће сусрети бити завршени.

Организатор и генерални покровитељ 46. "Књижевних сусрета на Козари" је град Приједор, а суорганизатори Бањалука и општине Лакташи, Србац, Градишка, Костајница, Нови Град и Козарска Дубица.

Покровитељ је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а спонзор Награде "Скендер Куленовић" компанија "Арселор Митал Приједор".© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица