Prijedor: Izložba opomena i sjećanje na tragediju u Drugom svjetskom ratu

S. Ta.
Prijedor: Izložba opomena i sjećanje na tragediju u Drugom svjetskom ratu

Prijedor - U Muzeju Kozare otvorena je izložba arhivskih dokumenata pod nazivom "Eparhija banjalučka u Drugom svjetskom ratu 1941-1945 - mučeništvo Srpske pravoslavne crkve u Bosanskoj Krajini".

Izložbu je priredio Arhiv Republike Srpske u saradnji sa Arhivom Srpske pravoslavne crkve i Muzejom žrtava genocida iz Beograda, a prikazani su dokumenti iz više arhivskih fondova i zbirki.

Autori izložbe su istoričari i arhivisti Bojan Stojnić, Radovan Pilipović i direktor Muzeja žrtva genocida u Beogradu Veljko Đurić Mišina.

- Na ovaj način želimo da opomenemo i podsetimo na velike tragedije koje je doživeo narod na ovim prostorima, prvenstveno SPC, u Drugom svetskom ratu na teritoriji NDH, kako se one ne bi ponovile, a nažalost, mnogo toga se ponovilo - izjavio je Đurić Mišina.

On je dodao da su najviše stradale eparhije Gornjokarlovačka i Banjalučka.

- Zna se da je ubijeno više od stotinu i protjerano oko 500 sveštenika, te da je na teritoriji NDH zapaljeno i opljačkano najmanje 800 hramova. Opljačkano je nemjerljivo kulturno-istorijsko blago, a jedan dio tog blaga nikad nije vraćen SPC - rekao je Đurić Mišina.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić istakao je da izložba kroz 25 panoa govori o prilično zapostavljenoj temi u prethodnim decenijama, a to je stradanje SPC u NDH.

- Izložba jasno potvrđuje razmjere stradanja sveštenstva, pravoslavnih hramova, ali i pokrštavanje, progone i ubijanje pravoslavnih vjernika u NDH - rekao je Radonjić.

Ova izložba će u Muzeju Kozare biti otvorena do 10. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana