Приједор: Изложба опомена и сјећање на трагедију у Другом свјетском рату

С. Та.
Приједор: Изложба опомена и сјећање на трагедију у Другом свјетском рату

Приједор - У Музеју Козаре отворена је изложба архивских докумената под називом "Епархија бањалучка у Другом свјетском рату 1941-1945 - мучеништво Српске православне цркве у Босанској Крајини".

Изложбу је приредио Архив Републике Српске у сарадњи са Архивом Српске православне цркве и Музејом жртава геноцида из Београда, а приказани су документи из више архивских фондова и збирки.

Аутори изложбе су историчари и архивисти Бојан Стојнић, Радован Пилиповић и директор Музеја жртва геноцида у Београду Вељко Ђурић Мишина.

- На овај начин желимо да опоменемо и подсетимо на велике трагедије које је доживео народ на овим просторима, првенствено СПЦ, у Другом светском рату на територији НДХ, како се оне не би поновиле, а нажалост, много тога се поновило - изјавио је Ђурић Мишина.

Он је додао да су највише страдале епархије Горњокарловачка и Бањалучка.

- Зна се да је убијено више од стотину и протјерано око 500 свештеника, те да је на територији НДХ запаљено и опљачкано најмање 800 храмова. Опљачкано је немјерљиво културно-историјско благо, а један дио тог блага никад није враћен СПЦ - рекао је Ђурић Мишина.

Директор Музеја Козаре Зоран Радоњић истакао је да изложба кроз 25 паноа говори о прилично запостављеној теми у претходним деценијама, а то је страдање СПЦ у НДХ.

- Изложба јасно потврђује размјере страдања свештенства, православних храмова, али и покрштавање, прогоне и убијање православних вјерника у НДХ - рекао је Радоњић.

Ова изложба ће у Музеју Козаре бити отворена до 10. фебруара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана