Пријатни разговори уз жубор Угра

Милијана Латиновић
Пријатни разговори уз жубор Угра

Кнежево, Скендер Вакуф - Бројни званичници, политичари, те особе из јавног живота БиХ уживали су протеклог викенда на традиционалном дружењу на рјечици Угар поред Кнежева/Скендер Вакуфа, искористивши окружење нетакнуте природе да поред тешких политичких тема, разговарају и о лакшим, животним.

Изазови са којима се БиХ суочава, као што су Споразум о стабилизацији и придруживању, провођење Реформске агенде, али и британски референдум и посљедице које би тај догађај могао оставити на БиХ и њен европски пут, ипак су доминирали у разговору многобројних гостију.

Сви редом су изразили наду да ће БиХ наставити европски пут, уз стварање услова са бржи економски раст.

Незаобилазна тема било је и Европско првенство у фудбалу, а неки од страних гостију, открили су да су у младости били дио навијачких група и своје клубове и репрезентацију пратили широм свијета.

У хладној ријеци Угар уживао је високи представник у БиХ Валентин Инцко и његова замјеница и шефица бањалучке канцеларије Улрике Хартман, која убрзо напушта ту дужност.

Друштво су им правили и одлазећи амбасадор Њемачке у БиХ Кристијан Хелбах, предсједник Уставног суда РС Џерард Селман, као и министар за просторно уређење, грађевинство и екологију РС Сребренка Голић.

Традиционалном дружењу присуствовали су и шеф Канцеларије Америчке амбасаде у Бањалуци са својим сарадницима Едвард Галагер, и Василиј Дуљнев, други секретар Руске амбасаде и изасланик руског амбасадора који је у посљедњи тренутак био спријечен да сам дође.

Као амбасадор Бугарске у БиХ, посљедњи пут неформалном дружењу присуствовао је и Ангел Ангелов.

Међу гостима на Угру били су и директор Универзитетског клиничког центра у Бањалуци Мирко Станетић,  директор Интеграл инжењеринга Слободан Станковић, Јозо Павковић, главни уредник бх. издања "Вечерњег листа", Драго Марић, чувени новинар и хроничар бх. стварности, Драган Давидовић, директор Републичког секретаријата за вјере и бројни други.

Дружење, је потрајало дубоко у ноћ, а гости су редом поручили да се на исто мјесто враћају и догодине.

Киша

Због јаке кише која је пала у послијеподневним часовима, неколико угледних гостију било је спријечено да стигну на Угар. Због процјене пилота да би било ризично летјети по облачном и кишном времену, на дружење није стигао генерал Фридрих Шретер, командант ЕУФОР-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана