“Prijatelji Trebinja” čuvaju kulturnu baštinu

Ratomir Mijanović
“Prijatelji Trebinja” čuvaju kulturnu baštinu

Trebinje - Trebinje u svijetu treba da prepoznaju po bogatoj istoriji, tradiciji i kulturi, a mi ćemo svoje ideje i djelovanje usmjeriti upravo na to, rekao je arheolog Đorđo Odavić, novi predsjednik Društva “Prijatelji Trebinja”, koje je nedavno obnovilo rad.

Nakon duže pauze i smrti jednog od osnivača Dušana Sekulovića “Prijatelji Trebinja” su se ponovo okupili i u narednom periodu biće jedni od predlagača ideja, pokretači projekata i svojevrsno savjetodavno tijelo lokalnoj vlasti.

Članove društva čine ugledni Trebinjci koji teže da grad bude prepoznat kao mjesto sa bogatom istorijom, tradicijom i kulturom. Odavić je rekao da je to društvo veoma uspješno afirmisalo kulturnu baštinu, ali da su njegove aktivnosti vremenom ugašene, zbog čega su odlučili da obnove rad.

On je podsjetio da su svojevremeno, upravo na zalaganje članova društva, ponovo proradili javni časovnici kulturno-istorijske vrijednosti - na zgradama Centra za informisanje i obrazovanje i Muzeja Hercegovine, gradski park je dobio nove klupe, a rodne kuće trebinjskih velikana, poput Mića Ljubibratića, spomen-ploče.

- Namjeravamo da radimo takve stvari i dalje, da bismo Trebinje uzdigli na ono mjesto koje mu pripada. Ovo je najreprezentativniji grad u BiH i Srpskoj, kada je riječ o kulturnoj baštini, jer ima mnogo toga što može biti predstavljeno svijetu - rekao je Odavić.

Istakao je da Trebinje mora biti prepoznatljivo na karti svijeta po svojoj kulturnoj baštini, kao što su Venecija, Dubrovnik ili Kotor.

- Gradovi mnogo skromnije kulturno-istorijske baštine konkurišu za razne programe međunarodnih fondova - kazao je Odavić i istakao da nema nijedan razlog da to i Trebinje ne čini.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je istakao da će Gradska uprava pružiti punu podršku ovom društvu i naveo da od članova očekuje da iniciraju nove ideje i projekte koje će grad finansijski pomoći.

- Primjenom njihovih ideja i savjeta sigurno je da će Trebinje imati značajniju poziciju u ovom regionu - poručio je Petrović i dodao da su ciljevi društva i gostoprimstvo, te prihvatanje svih onih ljudi koji žele da pomognu ovom gradu.

Društvo je osnovano 2001. godine, ali je smrću jednog od osnivača Dušana Duka Sekulovića prestalo da radi.  

Najviše spomenika

Trebinje je grad koji ima najviše spomenika kulture u BiH.

- Na zvaničnoj listi preliminarnih spomenika kulture Mostar ima 51 takav lokalitet, Sarajevo 65, Banjaluka 44, a Trebinje čak 98 - naveo je Đorđo Odavić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana