Prepunim teglicama jagoda zarađuju za more

Milijana Latinović
Prepunim teglicama jagoda zarađuju za more

Banjaluka - Desetak djevojčica i dječaka svako veče na putu prema Čelincu iz pravca Banjaluke, u Zelenom viru prodaju šumske jagode i zarađuju za džeparac, a rame uz rame sa njima stoji i jedan dvadesetšestogodišnjak čije prepune teglice mirisnih i ukusnih plodova mame sladokusce.

Mladić Bogdan Burgić iz mjesta Štrbe kod Čelinca kaže da mu je njegova improvizovana tezga jedini izvor prihoda.

Završio je, dodaje, osnovnu školu, ali nije uspio da se zaposli pa za džeparac zarađuje tako što prodaje sezonsko voće.

- Za nekoliko dana, kada prođu šumske jagode, teglice ću puniti malinama i kupinama i tako sve do kraja ljeta. Cijena jedne tegle šumskih jagoda je 10 maraka, a da bih je napunio treba mi oko sat. Kupaca ima dosta, dnevno prodam i po nekoliko teglica - priča Bogdan dok uslužuje mušteriju koja je zastala pored njegove tezge da pazari jagode.

Jagode, kojih, kako kaže, ove godine ima u izobilju, bere u šumi nedaleko od kuće.

Ni zarasle šumske staze, vrućina, kiša ili gmizavci koji vrebaju iz trave za njega nisu prepreka da svaki dan prolaznicima ponudi svježe ubrane jagode, koje biciklom dovozi iz sela do svoje tezge.

Svega nekoliko metara od Bogdana, na drugoj strani ulice, šumske jagode prodaju i dvije sestre, učenice osnovne škole.

Skrivajući pogled od objektiva fotoaparata stidljivo pričaju da jagode prodaju da bi sakupile novac za ljetovanje. Na malom drvenom stolu ispred njih šest teglica sa sočnim plodovima mami prolaznike.

- Čim dođemo iz škole i napišemo domaće zadatke idemo sa drugarima u šumu da beremo jagode. Dnevno zaradimo i do 50 maraka. Taman dok sezona prođe imaćemo dovoljno novca za nekoliko dana na moru - kazale su ove djevojčice, ne želeći da im navodimo imena.

Iako na toj dionici puta uz Vrbanju u predvečerje svakog dana šumske jagode prodaje nekoliko djevojčica i dječaka, sa osmijehom na licu kažu da jedni druge ne doživljavaju kao konkurenciju, čak zajedno odlaze u šumu da beru voće.

Bez obzira na to što su mnogi među njima još djeca, njihova plemenitost i želja da sami zarade džeparac primjer su mnogo starijim od njih.

Bakšiš

Prodavci šumskih jagoda u Zelenom viru kažu da su im najdraže mušterije stranci.

- Stranci uvijek kupe dvije, tri tegle šumskih jagoda. Često se desi da traže i više nego što imam na tezgi i obavezno ostave bakšiš - kazao je Bogdan Burgić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana