Препуна сала доказ да дјеца с аутизмом нису сама

Анита Јанковић-Речевић
Препуна сала доказ да дјеца с аутизмом нису сама

Бањалука - Граја и дјечји смијех одјекивали су у понедјељак увече салом бањалучког позоришта "Јазавац", која је била тијесна да прими све малишане и њихове родитеље који су дошли да пјесмом и плесом подрже другаре с аутизмом.

Хуманитарни концерт "Аутизам говори срцем" пету годину заредом организовало је Удружење Центар за едукацију "Твоја ријеч" поводом Свјетског дана особа с аутизмом с циљем скретања пажње јавности на значај едукације и прихватања дјеце са потешкоћама у развоју.

Многобројна публика је уживала у дјечјим наступима, а на позоришној сцени су се смјењивали пјевачи, плесачи, балерине, фолклораши… 

Предсједница Удружења "Твоја ријеч" Оливера Ратковић каже да је презадовољна јер је све било топло, емотивно и весело.

- Било је чаробно. Учесници су дали свој максимум, а салом, која је била испуњена до посљедњег мјеста, одисала је посебна атмосфера. Била је то права дјечја журка, а малишани су плесали, пјевали и са сцене махали родитељима у публици - рекла је Ратковићева. Додала је да је захваљујући вишегодишњем раду удружења свијест јавности о особама с аутизмом промијењена набоље, те нагласила да имати дијете са потешкоћама више није табу тема.

- Због сталне приче у јавности о дјеци са потешкоћама, друштво је постало хуманије и топлије, а такви проблеми се више не скривају под тепих - рекла је Ратковићева.

Љекару и бањалучкој одборници Снежани Кутлашић-Стевић и представницима Основне школе "Иво Андић" на концерту је уручена повеља хуманости због посебног доприноса.

Кутлашић-Стевић је истакла да је дјеци с аутизмом потребна љубав и сензибилизација шире друштвене заједнице.

- Овај хуманитарни концерт је само једна од ствари које ми као друштво можемо да пружимо тој дјеци. Без инклузије за ту дјецу нема просперитета - рекла је Снежана Кутлашић-Стевић.

Ђаци бањалучке ОШ "Иво Андрић" већ пету годину су дио ове хуманитарне приче, а директорица школе Жељка Опачић каже да у њиховој образовној установи знање стичу 24 ученика са потешкоћама.

- Овом приликом свој тој дјеци желимо да покажемо да нису сама и да смо уз њих - рекла је Опачићева. 

Посјетиоце су забављали Дјечји хор "Врапчићи", културно-умјетничка друштва "Свети Сава" и "Веселин Маслеша", као и плесни студио "Сити џез", балетски студио "Алегро", Клуб ритмичке гимнастике "Алегро", вокални атеље "Мама воџ", те ђаци ОШ "Иво Андрић"  и малишани из предшколских установа "Цицибан-клуб" и "Колибри".+++

Хуманитарни број

Ратковићева је истакла да је током априла актуелан хуманитарни број 1415, на који грађани могу донирати једну марку за помоћ дјеци с аутизмом.

- Циљ хуманитарног броја и концерта је да прикупимо средства за куповину апарата који ће помоћи дјеци у рехабилитацији. Апарат се може купити једино у Паризу и ми ћемо бити једина установа у региону која ће користити такав апарат - рекла је Ратковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана