Преминуо Нуце Диздаревић чувени командант ВРС

novosti.rs
Преминуо Нуце Диздаревић чувени командант ВРС

Дервента - У Дервенти је у 68. години преминуо Нусрет Нуце Диздаревић, потпуковник Војске Републике Српске, који је командовао чувеном четом “Меша Селимовић”, састављеном углавном од добровољаца Муслимана-Бошњака у одбрани њихових кућних прагова у Дервенти, Броду и другим деловима Републике Српске.

Диздаревићев животни и ратни пут за добре познаваоце у правом свијетлу најбоље одсликава агресију Хрватске на БиХ и српске просторе, као и сама дешавања у крвавом грађанском рату у бившој Југославији.

Јединица “Меша Селимовић”, формирана је у августу 1992. у селу Кулина код Дервенте на иницијативу резервног капетана прве класе ЈНА Исмета Ђухерића из Брода, уз помоћ генерала Бошка Келечевића и тадашњег пуковника Славка Лисице. Чинило ју је око 150 Муслимана добровољаца, а неколицини њих је хрватска војска, заједно са домаћом хрватско-муслиманском коалицијом, попалила домове и починила злочине половином 1992, преласком Саве код Брода. Управо преминули Диздаревић је јануара 1993. у чину капетана преузео команду над четом “Меша Селимовић”. Са великим успјехом водио ју је до краја рата. Јединица се истакла на дервентском, бродском, маглајском, завидовићком и другим ратиштима.

Туговали су за Југом, поштовали заклетву дату тадашњој ЈНА, а да би обранили своје, из те расформиране војске приступили су у мају 1992. године формираној ВРС. Нису се обазирали на непријатељску пропаганду да су “Бошњаци с кокардама на глави”.

- Туђману није био циљ да само покори нас Србе и Муслимане, већ да нас протјера - јавно су истицали команданти Ђухерић и Диздаревић.

Остали су дослиједни заклетви да сачувају дух заједништва. Приступили су ВРС, да би заштитили имовину и људе који су желели да остану на своме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана