Premijerno izveden dokumentarac o borbi protiv tuberkuloze

Srna
Premijerno izveden dokumentarac o borbi protiv tuberkuloze

Bratunac - U bratunačkom Domu kulture večeras je premijerno prikazan dokumentarni film pod nazivom "Kako smo matirali žutu damu" čiji je autor doktor Nada Vasić, načelnik Odjeljenja kardilogije u Institutu za plućne bolesti i tuberkulozu u Beogradu, koja je porijeklom iz ovog mjesta.

U filmu se govori o odnosu i empatiji medicinskog osoblja prema djeci koja su liječena od tuberkuloze, ali i o načinima, unapređenju liječenja, te bolesti i razvoju Instituta za plućne bolesti i tuberkulozu u Beogradu.


Prikazana je paralela kako se sa razvojem liječenja ove bolesti razvijao tehnički i kadrovski osnaživao Institut, a time je dolazilo do efikasnijeg liječenja, vakcinisanja djece i odraslih što je dovodilo do smanjenja broja oboljelih koji je sveden na minimum zahvaljujući poboljšanju uslova života i higijene, ali i unapređenja zdravstvene zaštite.

Institut se razvijao i jačao, a tuberkuloza ili "sušica", odnosno takozvana žuta dama, je sve uspješnije liječena i preventivno je sprečavano njeno širenje i nastanak.

Film sadrži nekoliko veoma emotivnih priča i svjedočenja o liječenju oboljele djece, velikom procentu smrtnosti od ove bolesti nakon Drugog svjetskog rata i organizovanju nastave za oboljelu djecu u ovoj zdravstvenoj ustanovi da djeca ne gube godine u školi, jer je liječenje trajalo ponekad i do tri godine.

Vasićeva je doktor medicine koja je odrasla u Bratuncu, gdje je započela i ljekarsku karijeru, a od 1993. godine je načelnik Odjeljenja kardilogije u Institutu za plućne bolesti i tuberkulozu u Beogradu.

Dobitnik je više domaćih i međunarodnih priznanja za oblast medicine, a amaterski se bavi fotografijom i ovo je njen prvi autorski dokumentarni film.

"Željela sam da se ovaj moj prvijenac premijerno prikaže u mom Bratuncu i to u sali gdje sam prije 55 godina kao osnovac prvi put nastupila kao glumac na jednoj školskoj priredbi", izjavila je Vasićeva.

Ona je istakla da je kao medicinski radnik i zaljubljenik u umjetnost željela i napravila dokumentarni film o nečemu što više ne postoji, a to je porodični odnos medicinskog osoblja i pacijenata kakav je bio u domovima zdravlja i na beogradskom Institutu za plućne bolesti i tuberkulozu gdje su djeca bila dugo na liječenju i medicinsko osoblje su doživljavala kao roditelje, a i zdravstveni radnici su gajili empatije i poneki su se posebno vezivali za pojedinu oboljelu djecu i poklanjali im posebnu brigu.

Nakon premijere dokumentarca, poznati beogradski glumac porijeklom iz Republike Srpske Tihomir Stanić govorio je dijelove teksta iz romana "Na Drini ćuprija" povodom 125 godina od rođenja jedinog srpskog nobelovca Ive Andrića koji je takođe, bolovao od tuberkuloze.

Stanić i Vasićeva su rekli da je večerašnji program njihov poklon Bratunčanima
koji su u velikom broju došli i mnogi su stojeći pratili program jer nije bilo dovoljno mjesta za sjedenje.

Istakli su da je ovo ujedno i njihov doprinos da se u ovom mjestu obilježi 125 godina od Andrićevog rođenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana