Prekograničnom saradnjom do fondova EU

Prekograničnom saradnjom do fondova EU 27.02.2018 08:06 | M. V.

Gradiška - Razvojna agencija Gradiška, koju je osnovala Skupština opštine, počela je sa radom ovog mjeseca, a njen cilj je da u saradnji sa domaćim i stranim donatorima realizuje što više projekata.

- Zadatak Razvojne agencije je da se bazira na prekograničnu saradnju i INTER REG program koji finansira Evropska unija. Program obuhvata BiH, Crnu Goru i Hrvatsku i cilj nam je da se što bolje povežemo sa partnerskim organizacijama iz okruženja kako bismo zajedno aplicirali za donatorska sredstva koja su namijenjena za socijalnu zaštitu, turizam, preduzetništvo i energetsku efikasnost - istakao je vršilac dužnosti direktora Razvojne agencije Gradiška Bojan Arambašić.

On je naveo da će, pored ovih zadataka, Razvojna agencija biti servis udruženjima i preduzećima sa područja opštine i pomoći im u pisanju projekata koji bi im mogli obezbijediti donatorska sredstva.

- Postoje brojni fondovi koje mogu da koriste zemlje koje nemaju status kandidata za članstvo u EU, poput BiH - rekao je Arambašić.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić istakao je da je saradnja sa susjednim opštinama i županijama u Hrvatskoj neophodna i da predstavlja jedan od prioritetnih planova ove lokalne zajednice.

- Ovo je šansa da od razvojnih agencija i gradova Hrvatske, koji su dio EU, učimo kako da obezbijedimo novac Evropske unije - rekao je Adžić.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica