Представљена монографија о браћи Вајагићима

Срна
Представљена монографија о браћи Вајагићима

Нови Град - У Културно-образовном центру у Новом Граду представљена је монографија “Добровољци Војске Краљевине Србије - деветорица браће Вајагић”, аутора Предрага Вајагића, историчара из Бачке Паланке.

Аутор каже да је монографија резултат дугогодишњег истраживања добровољачког покрета и учешћа браће Вајагића.

- Вајагићи су из села Ивањска, Бањани, Добро Село, Збориште и Босанска Бојна, општина Босанска Крупа, на преласку из 19. у 20. вијек иселили се у Америку, гдје их је затекао Први свјетски рат 1914. године - каже Вајагић.

С обзиром на то да је Америка на почетку рата била неутрална, они се нису као добровољци могли пријавити у српску војску.

- То се мијења 1917. године када се Америка укључује и укупно 17 Вајагића дошло је из Америке и борило се на Солунском фронту и за ослобађање Србије. Још четворица Вајагића, који су као припадници аустроугарске војске заробљени, највјероватније на италијанском ратишту, приступили су српској војсци, тако да их је био 21 - додао је Вајагић.

Предсједник Удружења “Браћа Вајагић” Никола Вајагић каже да су Вајагићи, српски добровољци, јединствен примјер у српској историји након браће Југовића.

- Желимо да сачувамо од заборава дјело људи који су отишли у Америку с ових простора и на позив краља Петра дошли као добровољци, прије тога слали помоћ на фронт, а затим понудили своје животе на олтар отаџбине - рекао је Вајагић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана