Predstavljena knjiga Kulturno pamćenje tršćanskih Srba

Srna
Predstavljena knjiga Kulturno pamćenje tršćanskih Srba

Gradiška - U Kulturnom centru u Gradišci večeras je predstavljena knjiga "Kulturno pamćenje tršćanskih Srba", autorke Mile Mihajlović.

Mihajlovićeva, koja živi i radi u Rimu, rekla je da je ova knjiga naučna studija koja pruža jasnu kulturološku sliku o specifičnostima tršćanskih Srba.


Ona je navela da je knjigu dugo pisala, jer je trebalo mnogo vremena da se obnovi cjelokupno kulturno pamćenje i da se bez zapisa istraži ono što je skoro izbledjelo u sjećanju.

Mihajlovićeva je istakla da je istraživanjem utvrdila da je najveći broj tršćanskih Srba bio iz BiH, a dosta ih je bilo iz Boke, Like, Banata, Bačke, Srema i Slavonije, područja koja nisu fizički pripadala državi Srbiji, a činila su jedinstven duhovni prostor srpskog nacionalnog bića.

Ona je naglasila da tršćanski Srbi nisu ostavili samo trag u Trstu, nego u cijelom svijetu, navodeći da je Srbin iz Trsta Jovo Kurtović 1782. godine prvi u svijetu uspostavio redovnu pomorsku trgovinsku liniju između Evrope i Amerike.

"Tršćanski Srbi Simeun Gobčević 1842. godine prodao je tri lađe Vladi Argentine, kojima je ona formirala svoju prvu ratnu flotu", navela je Mihajlovićeva.

Knjiga "Kulturno pamćenje tršćanskih Srba" prevedena je i na italijanski jezik, pod pokroviteljstvom je prestolonasljednika Aleksandara Drugog Karađorđevića, a izdata je i uz pomoć Vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana