Представљена књига Културно памћење тршћанских Срба

Срна
Представљена књига Културно памћење тршћанских Срба

Градишка - У Културном центру у Градишци вечерас је представљена књига "Културно памћење тршћанских Срба", ауторке Миле Михајловић.

Михајловићева, која живи и ради у Риму, рекла је да је ова књига научна студија која пружа јасну културолошку слику о специфичностима тршћанских Срба.


Она је навела да је књигу дуго писала, јер је требало много времена да се обнови цјелокупно културно памћење и да се без записа истражи оно што је скоро избледјело у сјећању.

Михајловићева је истакла да је истраживањем утврдила да је највећи број тршћанских Срба био из БиХ, а доста их је било из Боке, Лике, Баната, Бачке, Срема и Славоније, подручја која нису физички припадала држави Србији, а чинила су јединствен духовни простор српског националног бића.

Она је нагласила да тршћански Срби нису оставили само траг у Трсту, него у цијелом свијету, наводећи да је Србин из Трста Јово Куртовић 1782. године први у свијету успоставио редовну поморску трговинску линију између Европе и Америке.

"Тршћански Срби Симеун Гобчевић 1842. године продао је три лађе Влади Аргентине, којима је она формирала своју прву ратну флоту", навела је Михајловићева.

Књига "Културно памћење тршћанских Срба" преведена је и на италијански језик, под покровитељством је престолонасљедника Александара Другог Карађорђевића, а издата је и уз помоћ Владе Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана