Predstavljen „Gradiški zbornik i „Istina o Srbima

M. V.
Predstavljen „Gradiški zbornik i „Istina o Srbima

Gradiška - Čitalačkoj publici u Kulturnom centru Gradiška večeras je predstavljen 16. broj časopisa za društvena pitanja "Gradiški zbornik" i zbornik poezije i proze „Istina o Srbima"

„Gradiški zbornik" ima zadatak da ostavi zapis o ljudima koji žive u ovom vremenu, odnosno da zabilježi značajne ljude i značajna djela. U zborniku su sabrani radovi iz istorije, politike, medicine, prosvjete, sociologije, psihologije, meteorologije, književnosti i sporta.

Urednik časopisa „Gradiški zbornik" Milenko Gajić rekao je da je ove godine pripremljen zbornik u kojem su sadržane aktuelne teme i kvalitetni radovi, koji se odnose posebno na oblasti nauke i umjetnosti.

-Posebno zadovoljstvo nam je, pored ljudi koji su dugo naši saradnici, što se u ovom broju pojavljuju i novi autori i novi radovi iz novih oblasti, od kojih su najzastušljeniji nauka i umjetnost. Mnogi od autora su tridesetogodišnjaci, pa čak i mlađi, što znači da će još dugo biti naši saradnici – istakao je Gagić.

Predsjedik  žirija konkursa „Istina o Srbima" Radana Vila Stanišljević smatra da radovi koji su ove godine pristigli pokazuju da se već polako odvajamo od onoga užarenoga ratnog prostora i da smo ušli u prostor kad je to jedna goruća uspomena.

-Ovogodišnji radovi pokauju da smo se odvojili od užarenog ratnog prostora, ali istovremeno omogućili autoru da ne ide suviše lično i d atao nastaju djela koja svojom snagom više potvrđuju lirski, nego što govori o sudbonosnom izraz – navela je Stanišljevićeva.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i društva „Prosvjeta" Gradiška Mirko Milisavić rekao je da se istorija Srba često ponavljala i da je zbornik „Istina o Srbima" nastao kao zapis i svjedočenje autora sa prostora koje pokriva srpski jezik, prožeto snažnim duhom vjere i isticanja suštinskih vrijednosti jednog naroda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana