Представа требињских гимназијалаца привукла велику пажњу: Кофери” упозорење на одласке младих

Ратомир Мијановић
Представа требињских гимназијалаца привукла велику пажњу: Кофери” упозорење на одласке младих

Требиње - Младалачка енергија, ријешеност да ураде конкретну ствар и на “даскама које живот значе” подаре нову визију, полазницима Драмске секције требињске Гимназије “Јован Дучић” узвраћена је великим успјехом комада “Кофери”.

Представу, у којој игра 35 ученика, извели су чланови реосноване драмске секције у тој школи коју су поново покренули професорица српског језика и књижевности Јелена Мандрапа, библиотекарка Дијана Лаловић и глумац приправник Игор Сврдлин, који је и режирао представу.

Сврдлин каже да није желио да прави класично или савремено дјело, него је имао жељу да гимназијалци испричају своју причу.

- Сви су добили тему “Остати или отићи”. Њихови радови у форми исповијести чине ову представу уз мале промјене прилагођавања сцени - рекао је Сврдлин. Ученици су, каже Сврдлин, сазријевали из пробе у пробу, док су се неки у емотивном смислу отворили тек на крају, а сви су показали вољу да раде и да разумију тему.

- Поента представе је да кроз њихове исповијести буде послата порука да друштво треба више пажње да обрати на младе како би у земљи било више перспективе, наде, разумијевања и сигурности - истакао је Сврдлин.

Према његовим ријечима, колико год то звучало песимистично, порука коју су хтјели да пошаљу је оптимистична.

- Одласци младих су, нажалост, веома актуелна тема. Они су писали текстове у форми исповијести и ту заиста има разних прича и виђења тематике коју смо обрађивали. Неке приче су измаштане, а неке су потпуно личне, друге духовите, а треће бескрајно емотивне. Све те приче, упаковане у редитељску концепцију, чине представу “Кофери” - додао је режисер.

Рад са гимназијалцима је био и те­ како инспиративан јер су они са невјероватним жаром ушли у пројекат.

- Уз свесрдну помоћ професорице Јелене Мандрапе, библиотекарке Дијане Лаловић, као и цијелог колектива Гимназије са директором Мишом Пешићем на челу, вјерујем да смо направили представу која је данас потребна и која на храбар начин говори о миграцији младих из БиХ - каже Сврдлин.

Ученица првог разреда Гимназије Хелена Брајић глуми духа дјевојчице која је погинула бјежећи од страхота рата. Она је рекла да је током проба било доста смијеха, шала, приче, али и озбиљног рада.

- Жељели смо да покажемо колико је смрт гора од било којег другог начина одласка, као одласка од куће - искрена је Брајићева.

Планови

Пред глумцима гимназијалцима су сада нови изазови. У првом плану су одласци на омладинске фестивале, који су одмах услиједили, али и нове приче. Гимназијалци су показали да желе и хоће, а и да и те­ како знају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана