Praznik Vaskrsenja Hristovog u porodici Savković iz Dervente: Vjera u Boga kao putokaz života

Milijana Latinović
Praznik Vaskrsenja Hristovog u porodici Savković iz Dervente: Vjera u Boga kao putokaz života

Ljubav, sloga, praštanje i razumijevanje, uz Božiji blagoslov, vodilja su desetočlane porodice Savković iz Dervente, u kojoj uz oca Dejana i majku Slavicu odrasta osam mališana. Svaki dan im je ispunjen radošću i dječijim osmijesima, a hrabra majka Slavica ističe da nije teško biti stub jedne višečlane porodice.

- Djeca su naše najveće bogatstvo, ponos i sve ono zbog čega čovjek živi. Mogu vam reći da mi je mnogo teže bilo dok smo imali dvoje djece. Sada kada ih je osmoro, ovi stariji dosta pomažu i sve ide svojim tokom - ispričala je Slavica.

Sa vjerom u Boga, u porodici Savković rađali su se zdravi dječaci i djevojčice, a po rođenju roditelji su im davali imena velikih svetitelja. Najstarijem Jovanu je 14 godina, Ana ima 13, Pavle devet, a Marija sedam godina. Poslije Marije rođeni su blizanci Miloš i Lazar, kojima je pet godina, potom trogodišnji Vasilije, a prije nekoliko dana prvi rođendan proslavila je mezimica porodice, malena Milica.

Svaki dan u porodičnoj kući Savkovića je, kažu, praznik. Ipak, tokom sedmice, najviše se raduju nedjelji, kada su svi na okupu.

- Nedjeljom smo svi zajedno. Ujutro odlazimo na liturgiju u manastir Bišnja, a potom uz igru i porodično druženje provodimo ostatak dana - kazala je Slavica, dodajući uz osmijeh da je dan ponekad prekratak za sve njihove aktivnosti.

Dom Savkovića, osim ljubavi između braće i sestara, ispunjavaju mir i spokoj. Ikone na zidovima, spokoj u glasu svih članova porodice, govore koliko su posvećeni hrišćanstvu i vjeri u Boga. U vrijeme naše posjete pripremali su se za praznik Vaskrsenja Hristovog.

- Pripreme za Vaskrs počinjemo četrdesetodnevnim postom, pripremamo se za Svetu tajnu pričešća, odlazimo na nedjeljne liturgije, a na Veliku subotu farbamo jaja i pripremamo vaskršnju trpezu - kazala je Slavica.

Ističe da na sam dan Vaskrsenja Hristovog suprug i starija djeca odlaze na uranak. Vaskršnju trpezu, pored tradicionalno farbanih jaja u lukovini, krase omiljena jela najmlađih ukućana, od sarme, pečenja, raznih peciva do kolača. Djeca se najviše raduju farbanju jaja, a majka Slavica trudi se da ih nauči tradicionalnim tehnikama šaranja voskom, zatim travama različitih oblika, a tu su svakako i šarene sličice.

- Najviše se radujem farbanju jaja. Beremo razne trave na livadi i pomažemo mami da ukrasi jaja - ispričala je sedmogodišnja Marija, čije je jaje prošle godine bilo najjače u porodici.

O značaju Vaskrsa mališani ove porodice uče od svojih roditelja, ali i starije sestre i brata. Najstariji među njima, Jovan, sa ponosom ističe da mu je želja da po završetku devetog razreda upiše bogosloviju.

- Vaskrs je dan kada je Gospod Isus Hristos vaskrsao iz mrtvih, najveći i najsrećniji praznik u pravoslavlju. Nije nam teško da ispostimo cijeli post, kako Vaskršnji, tako i Božićni - kaže Jovan.

Naglašava da u njihovoj porodici nema podjela na muške i ženske poslove, pa koliko je u mogućnosti i sam priskoči majci u pomoć dok priprema praznične trpeze. Ništa im nije teško uraditi, a sve poslove obavljaju punog srca i duše, učeći one najmlađe da koračaju životnom stazom vjerujući u Boga i poštujući svoje roditelje i sve bližnje. U kući punoj djece igre i smijeha ne nedostaje, a pričajući o praznicima devetogodišnji Pavle se prisjetio jedne anegdote iz prethodne godine.

- Na Vaskrs posjetimo komšije, čestitamo im praznik riječima: "Hristos vaskrse - Vaistinu vaskrse", a oni nas daruju šarenim jajima. Jedan komšija se našalio s nama i polupao svima jaja, a onda smo vidjeli da je imao drveno jaje - kroz smijeh je pričao Pavle.

Trudeći se da supruzi i djeci obezbijedi sve što je potrebno za normalan život,  da ni u čemu ne oskudijevaju, glava porodice Dejan Savković ističe da, iako imaju sve što im treba, djecu uči skromnosti i poštovanju.

- Od malena ih treba učiti da ne mogu dobiti sve što požele istog momenta. Skromnost je vrlina, treba da težimo duhovnom bogatstvu, a sve ovo materijalno što imamo, sve je to prolazno - smatra Dejan.

Učeći svoje potomke da život bez čvrste vjere u Boga nema smisla i da je Vaskrs dan pobjede života nad smrću, Dejan ističe da bi bio ponosan da bar neko od njegove djece svoj život posveti Bogu.

- Ponosan sam na sina Jovana koji želi da upiše bogosloviju. Velika bi radost bila da bar neki od njih sutra budu monasi i monahinje - dodao je Dejan.

Priča da ih, osim proslave Vaskrsa, uskoro očekuje i krsna slava - Đurđevdan, koju proslavljaju u krugu najbližih. Osim toga, ova skromna porodica poslužuje i praznik Pokrov presvete Bogorodice i Preobraženje Gospodnje, dan kada su saznali da će biti bogatiji za jednog člana, najmlađu kćerku Milicu.

Desetočlana porodica Savković živi od vlastitog truda i rada. Na području opštine Derventa imaju ugostiteljski objekat, a bave se i proizvodnjom kora za pite i baklave. Jedinstveni su po mnogo čemu, a za sebe kažu da su samo skromna porodica koja stranice svoje životne priče ispisuje sa mnogo ljubavi i još više vjere u srcima.

Sveti Nikola

Dejan Savković nam je ispričao da se djeca najviše raduju poklonima za Nikoljdan. Iako među njima ima starijih, koji znaju da poklone u čizme ostave roditelji, odgajani u duhu pravoslavlja vjeruju da Sveti Nikola pohodi domove djece koja su bila dobra tokom godine i daruje ih.

- Sa velikom radošću i uzbuđenjem dočekuju Svetog Nikolu. Nekada i po nekoliko puta tokom noći ustaju da provjere da li su pokloni stigli - rekao je Dejan.

Rođendani

Od osam mališana u porodici Savković, njih troje proslavljaju rođendan u istom mjesecu. Iako rođeni u različito vrijeme, najmlađa Milica, najstariji Jovan i Marija dan rođenja proslavljaju u aprilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana