Pravosuđe o pokolju u Jošanici kod Foče ćuti već 24 godine

R. Đ.
Pravosuđe o pokolju u Jošanici kod Foče ćuti već 24 godine

Foča - Služenjem parastosa, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca juče su u fočanskom selu Hodžići obilježene 24 godine od jošaničkog pokolja u kojem su pripadnici Armije RBiH ubili 56 srpskih civila, a cijelo selo uništili.

Zločin u Jošanici desio se na Nikoljdan, 19. decembra 1992. godine, a rodbina ubijenih i preživjeli zbog nepristupačnog puta ne mogu zimi da organizuju pomen, već to čine u maju. Oni se i poslije više od dvije decenije pitaju zašto pravosudni organi ćute nad ubijenom dvogodišnjom Dankom Tanović, osmogodišnjim Draženom i njegovom desetogodišnjom sestrom Draganom Višnjić i drugim žrtvama. Pokolj u Jošanici je najmasovniji zločin nad srpskim civilima u Gornjem Podrinju, a sjećanje na krvavi Nikoljdan ne blijedi rijetkim preživjelima.

- Svi smo davali izjave u Tužilaštvu BiH, ali još nije podignuta optužnica, iako se se sve zna - kaže Dušanka Lalović iz Jošanice, koja je tada imala samo 17 godina.

Ljekar Slavko Đorđević, kojem su ubijeni sestra i zet, bio je primoran da masakrirana tijela primi u bolnici.

- Mogu da razumijem da neko u ratu pogine od metka, ali da se iživljavaju nad nedužnim civilima, da ih kolju, premlaćuju, razbijaju lobanje djeci, to ne može čovjek, već samo zvijer - kroz suze priča Đorđević.

Predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić kaže da je Jošanica jedan od primjera nepravde i genocidne namjere prema nedužnom srpskom stanovništvu.

- Postojala je namjera da čitav narod bude pobijen, a takva namjera prema tvrdnjama eksperata i pravnika Haškog tribunala je genocidna. Moramo izabrati put pomirenja, ali on zahtijeva da svi koji su činili zločine odgovaraju - poručio je Savčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana