Православни храм препун реликвија

Глас Српске
Православни храм препун реликвија

БИЈЕЉИНA - Брачни пар Душанка и Цвијетин Пејчић из села Суво Поље код Бијељине, радећи у иностранству, нису се дуго премишљали какву задужбину да оставе свом роду.

Одлучили су и учинили, изградили су невелику православну цркву на мјесту гдје је некада постојала црква брвнара. Нова богомоља посвећена је Воздвижењу часног крста.

- Градња храма је почела 1. јуна 1997. године, посао је трајао до 20. септембра исте године, а освештао га је епископ зворничко-тузлански Василије - казује о својој задужбини Хаџи Цвијетин Пејчић и додаје да је у јуну 2001. године почела изградња конака који подсјећа на старе српске манастирске конаке. Пејчића задужбина предата је Епархији зворничко-тузланској, па је сада то женски манастир којем је игуманија мати Варвара.

- У храму имамо разноврсне драгоцјености, међу којима је и честица Часног крста коју смо добили у Јерусалиму. О томе ко ће и када добити ту сићушну честицу крста строго се води рачуна. Моја супруга и ја смо је добили седмог дана боравка у Јерусалиму - казује Хаџи Цвијетин.

Ови побожни људи одлучили су да са сваког поклоничког путовања узимају свето уље из кандила којим се у Сувом Пољу сада мироше, помазују вјерници. Тренутно се у овом храму налази уље из више од 70 великих православних богомоља.

- Имамо свето уље са Христовог гроба у Јерусалиму, затим из манастира Светог Георгија Хозевита, манастира Светог Саве Освећеног, из цркве Христовог рођења у Витлејему, из цркве поред језера у Назарету, из Хиландара, Лепавине, Свете тројице у Тавни и других мјеста - каже Хаџи Душанка Пејчић.

Са свог првог ходочашћа у Свету земљу Хаџи Цвијетин је донио драгоцјености, које су уграђене са лијеве стране улазних врата у цркву. Ту су каменчић са Горе блаженства, шкољкица из ријеке Јордан, каменчићи са рушевина града Јерихона, затим са зида Милутиновог манастира у Јерусалиму. Ту су и каменчићи са дна Назаретског језера и језера у бањи Витезди.

- Црква посједује и иконе које су права ријеткост. Једна од њих је Крвоточива икона из села Дережавина код Москве, затим икона на којој Господ пролази кроз Јерихон, те копије икона Курске Богородице, иконе лепавинске пред којом се, благошћу пресвете Богородице, догађају исцјељења - прича Хаџи Цвијетин Пејчић и додаје да задужбина посједује и икону светог Ђорђа која је стара више од једног вијека.

Пјесничка манифестација

Ктитори Пејчићи често су у порти своје задужбине и друже се са вјерницима. У другој половини маја сваке године организују и традиционалну духовну пјесничку манифестацију на којој учествују бројни пјесници из Српске, Србије, Црне Горе и других земаља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана