“Pozorište u Bijeljini, java ili san”

Srna
“Pozorište u Bijeljini, java ili san”

Bijeljina - “Pozorište u Bijeljini, java ili san” naziv je večerašnje tribine na kojoj se javnost saglasila da drugi grad po broju stanovnika u Republici Srpskoj treba da ima institucionalno pozorište i da je obaveza lokalne vlasti da zadovolji ovu potrebu građana.

Srpski teatrolog porijeklom iz Semberije Milivoje Mlađenović istakao je u uvodnoj riječi da je pozorište jedna od iskonskih ljudskih potreba i da kao umjetnički fenomen ima ogroman društveni uticaj, te da pozorište nije nametnik nego saveznik u životu grada.

“Dve daske i jedna strast” - toliko je po njemu potrebno da se stvori pozorište koje jednu sredinu čini gradskom.

Mlađenović ocjenjuje da je Bijeljina vrlo pogodna za formiranje pozorišta i da grad treba da bude otvoren za početni trošak od 200.000 KM.

“Pare uložene u pozorište se ne vraćaju, jer intelektualno i umetničko ne proizvodi pare i toga se treba odreći. Umetnost, barem kod nas, nije profitabilna”, dodao je Mlađenović.

Prema njegovim riječima, pozorište više nije privilegija i mnogo ga je lakše formirati i održavati nego što je to bilo decenijama ranije.

“Potreba za formiranjem pozorišta u Bijeljini je odavno utvrđena, sigurno artikulisana i na nju što pre treba odgovoriti na pravi način”, zaključio je Mlađenović.

Drugi uvodničar na tribini, magistar dramskih umjetnosti iz Bijeljine Dušan Tuzlančić ocijenio je da ovaj grad već ima bolju publiku od svakog pozorišta koje bude formirano, uz uvjerenje da će ono biti vrlo brzo napravljeno.

“Cijena je pogrešan kriterijum i sve će biti lakše kada se pojavi prva predstava”, poručio je Tuzlančić, navodeći da svaka premijera u Bijeljini može da bude igrana u najmanje 15 gradova u regionu sa kojima već postoji saradnja u oblasti kulture.

Učesnik tribine, narodni poslanik iz Bijeljine Nedeljko Ćorić najavio je na javnom skupu da će sa sponzorima obezbijediti novac za prvu pozorišnu predstavu u ovom gradu.

Tribina “Pozorište u Bijeljini, java ili san” održana je u Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” u organizaciji Udruženja mladih “Bum”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana