Požar ostavio na ulici šestoro djece iz Fakovića kod Bratunca

Krstina Ćirković
Požar ostavio na ulici šestoro djece iz Fakovića kod Bratunca

Bratunac - Osmočlanoj porodici Nikolić iz Fakovića kod Bratunca, koja je u požaru ostala bez kuće, potrebna je pomoć dobrih ljudi kako bi iz pepela podigla svoj dom.

Požar je u minulu nedjelju, iz još neutvrđenih razloga, izbio u jednoj sobi, a u vatrenoj stihiji, koja se ubrzo proširila na cijelu kuću, izgorjelo je sve što su imali.

Ipak, opština Bratunac je odmah pritekla u pomoć obezbijedivši im privremeni smještaj, ali je porodici sa šestoro djece neophodna podrška humanista kako bi ponovo imali svoj krov nad glavom.

S obzirom na to da je Nikolićima u požaru izgorio i telefon, svi koji žele da pomognu ovoj porodici mogu da kontaktiraju sa kabinetom načelnika na broj telefona 056/410-176.

- U trenutku izbijanja požara u kuhinji se nalazilo troje naše djece, a dvoje se igralo u dvorištu. Najprije se pojavio dim iz sobe nakon čega su djeca istrčala napolje i dozivala u pomoć - ispričala je majka Nevenka Nikolić i dodala da u tom trenutku nisu bili u kući ni ona, ni suprug Zlatan.

Iz obližnje šume, gdje je čuvala koze, ugledala je, kaže, gust dim i pojurila prema kući.

- Kad sam stigla pred kuću već je gorio krov i nisam mogla ući da uzmem bar lična dokumenta i stvari. Sada smo na ulici i ne znam kako ćemo dalje - kazala je Nikolićeva i dodala da je u nevolji koja ih je zadesila najvažnije da su preživjela djeca Jovanka, Jovana, Slađana, Bojana, Vidoje i Stefan.

Kaže da su stariju djecu odveli u Bratunac kod bake, a da su dvoje najmlađih privremeno smjestili kod komšija, gdje su prespavali i ona i suprug.

Vijest da mu je izgorjela kuća Zlatana je zatekla u Fakovićima.

- Radim u Crnoj Gori, a došao sam kući za vikend da bih obezbijedio porodici drva za zimu. Nismo stalno zaposleni ni supruga ni ja i nadničeći smo gotovo 20 godina opremali kuću i podizali djecu - rekao je Zlatan Nikolić.

Ispričao je da su bratunački vatrogasci ubrzo po pozivu stigli na lice mjesta i ugasili vatru, ali da se vatra prethodno brzo proširila i progutala sve osim zidova kuće.

- Ostao sam bez ličnih dokumenata, zbog čega se ne mogu vratiti u Crnu Goru. Ne znam kuda ću i šta ću - kaže Nikolić koji se našao u bezizlaznoj situaciji.

Nikolićima je međunarodna organizacija "Ker" izgradila kuću pored puta Fakovići - Mlečva prije 20 godina. Imali su prije rata veliku porodičnu kuću na imanju udaljenom oko kilometar od sadašnje.

- Borili smo se da svojim radom opremimo kuću i odgojimo djecu. Imamo stoku i živinu, a podigli smo i zasad maline. Nismo ništa očekivali od drugih, ali sada ne možemo stvoriti djeci krov nad glavom bez pomoći - kazala je Nevenka.

Ova hrabra žena je pored brige o svom domaćinstvu, dok je suprug radio u Crnoj Gori, brinula i o jednoj porodici s djecom za šta je dobijala novčanu naknadu od Centra za socijalni rad.

Porodicu Nikolić juče je posjetio načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović.

- Odmah smo izdvojili iz budžeta 2.000 KM za kupovinu odjeće, obuće i hrane za Nikoliće. Iznajmili smo kuću u Fakovićima kako bismo privremeno riješili njihov smještaj - rekao je Mlađenović.

Izgorjela ikona

Zlatan Nikolić je prije rata radio u Lazarevcu kao poštar, a kad je izbio rat, vratio se u Bratunac.

- Vratio sam se da bih pomogao komšijama i rođacima da odbrane svoja ognjišta i nejač. Moja porodična kuća je izgorjela odmah na početku rata. Tada sam uspio da iznesem ikonu Svetog Stefana kojeg slavimo kao krsnu slavu, a koju ovaj put nismo uspjeli da spasimo - rekao je kroz suze Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana