Повластице угроженим Требињцима код легализације објеката

nezavisne.com
Повластице угроженим Требињцима код легализације објеката

Требиње - Град Требиње је прва локална заједница у Републици Српској која субвенционише поједине категорије становништва у поступку легализације бесправно изграђених објеката, па је скупштинска већина на засједању у петак донијела одлуку да уплати дио накнада за ренте и трошкова уређења градског грађевинског земљишта у поступку легализације.

Иако је опозиција негодовала због процената субвенционисања који је, по њиховом мишљењу, требало да буде већи, али и због тога што одређене категорије имају право на субвенције, а неке не, Марко Рикало, начелник Градског одјељења за просторно уређење, каже да се морала направити разлика између бораца, која се радила према установљеној категоризацији Борачке организације РС, а таквим су се критеријумима водили и код других категорија.

"Овдје се не ради о ослобађању од трошкова, већ једног процента трошкова, а све оно што не уплате корисници стамбених простора - уплатиће град Требиње, који је одлучио да помогне људима", казао је Рикало.

Према скупштинском приједлогу, особе у стању социјалне потребе овом одлуком ослобођене су 50 одсто трошкова легализације, породице погинулих бораца 90  одсто, ратни војни инвалиди прве и друге категорије 75 одсто, а од треће до десете 60 одсто, борци прве и друге категорије, као и избјеглице, расељена лица и повратници 50 одсто, те жене жртве рата 75 одсто.

"Закон о грађењу је од 2012. до 2016. године нудио велике повластице, али су и ове које нуди град Требиње врло повољне и надамо се да ћемо идуће године категорије које обухвата моћи проширити", додаје Рикало.

Он каже да се не располаже тачним подацима колико је објеката у Требињу нелегално изграђено, јер су у питању углавном доградње или помоћни објекти, а до сада се није десило да нечија кућа мора бити срушена. 

Нису прихваћени амандмани СДС-а којима је тражено повећање процента субвенције за борачке категорије, проширивање права на субвенције и на борце од треће до седме категорије, те обештећење оних који су већ платили поменуте накнаде, а припадају субвенционисаним категоријама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана