Potekao plavi dizel

Milijana Latinović
Potekao plavi dizel

Banjaluka - Isporuka regresiranog dizel goriva, koje poljoprivrednici plaćaju po cijeni nižoj za 0,60 KM od maloprodajne, a koje će olakšati jesenju sjetvu, počela je na benzinskim pumpama širom RS.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je isporuka regresiranog dizela počela u četvrtak, te da su potpisali ugovore sa 39 distributera.

- Pravo na regresirani dizel imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva koja do 31. decembra kupe 20 litara po hektaru dizel goriva - istakli su u Ministarstvu i dodali da je na spisku za isporuku oko 24.000 korisnika.

Pored regresiranog dizela neophodnog za jesenju sjetvu ratari će uskoro dobiti i novčanu podršku koja iznosi 28 KM po hektaru.

- Ovaj iznos je namijenjen za kupovinu đubriva, ali ostavljamo poljoprivrednicima mogućnost da ukoliko im je nešto drugo za sjetvu potrebnije novac iskoriste u te svrhe. Bitno je samo da zasnuju proizvodni ciklus, u suprotnom će morati vratiti uplaćeni novac - pojasnili su u Ministarstvu.

Podsjećaju da je za nabavku regresiranog dizela i novčanu pomoć ratarima obezbijeđeno pet miliona maraka.

Na benzinskim pumpama kažu da isporuka plavog dizela teče prema planu, te da još nema gužvi.

- Isporuka plavog dizela je počela kako je i planirano. Važno je da nema zastoja - kazao je direktor "Nešković" pumpi Mile Jovanović.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac kaže da je Ministarstvo kroz ove mjere podrške jesenjoj sjetvi uvažilo većinu zahtjeva ratara.

- Zadovoljni smo onim što je obezbijeđeno. Pomoć u sjetvi omogućiće nam da sačuvamo proizvodnju, da opstanu naše farme i da budemo konkurentniji na tržištu - rekao je Usorac i dodao da će i on iduće sedmice na pumpu po 2.800 litara dizela, koliko mu prema pravilniku pripada.

Vijest o isporuci regresiranog dizela obradovala je i poljoprivrednika iz Lijevče polja Duška Banjca, kome je suša uništila ovogodišnji rod kukuruza.

- Jesenja sjetva je već počela. Planiram da zasijem pet hektara pšenice i ječma da bih obezbijedio hranu za stoku, jer je kukuruz ove godine podbacio. Isporuka dizela je počela u pravo vrijeme - rekao je Banjac.

Računi

Iz Ministarstva poljoprivrede apeluju na poljoprivredne proizvođače da provjere ispravnost svojih računa, da bi im novac na vrijeme bio isplaćen.

- Korisnici su obavezni da ažuriraju podatke o aktivnim transakcionim odnosno žiro-računima u registru poljoprivrednih gazdinstava i eventualne promjene dostave Agenciji za agrarna plaćanja najkasnije do 15. novembra - rekli su u Ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana