Потекао плави дизел

Милијана Латиновић
Потекао плави дизел

Бањалука - Испорука регресираног дизел горива, које пољопривредници плаћају по цијени нижој за 0,60 КМ од малопродајне, а које ће олакшати јесењу сјетву, почела је на бензинским пумпама широм РС.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да је испорука регресираног дизела почела у четвртак, те да су потписали уговоре са 39 дистрибутера.

- Право на регресирани дизел имају регистрована пољопривредна газдинства која до 31. децембра купе 20 литара по хектару дизел горива - истакли су у Министарству и додали да је на списку за испоруку око 24.000 корисника.

Поред регресираног дизела неопходног за јесењу сјетву ратари ће ускоро добити и новчану подршку која износи 28 КМ по хектару.

- Овај износ је намијењен за куповину ђубрива, али остављамо пољопривредницима могућност да уколико им је нешто друго за сјетву потребније новац искористе у те сврхе. Битно је само да заснују производни циклус, у супротном ће морати вратити уплаћени новац - појаснили су у Министарству.

Подсјећају да је за набавку регресираног дизела и новчану помоћ ратарима обезбијеђено пет милиона марака.

На бензинским пумпама кажу да испорука плавог дизела тече према плану, те да још нема гужви.

- Испорука плавог дизела је почела како је и планирано. Важно је да нема застоја - казао је директор "Нешковић" пумпи Миле Јовановић.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац каже да је Министарство кроз ове мјере подршке јесењој сјетви уважило већину захтјева ратара.

- Задовољни смо оним што је обезбијеђено. Помоћ у сјетви омогућиће нам да сачувамо производњу, да опстану наше фарме и да будемо конкурентнији на тржишту - рекао је Усорац и додао да ће и он идуће седмице на пумпу по 2.800 литара дизела, колико му према правилнику припада.

Вијест о испоруци регресираног дизела обрадовала је и пољопривредника из Лијевче поља Душка Бањца, коме је суша уништила овогодишњи род кукуруза.

- Јесења сјетва је већ почела. Планирам да засијем пет хектара пшенице и јечма да бих обезбиједио храну за стоку, јер је кукуруз ове године подбацио. Испорука дизела је почела у право вријеме - рекао је Бањац.

Рачуни

Из Министарства пољопривреде апелују на пољопривредне произвођаче да провјере исправност својих рачуна, да би им новац на вријеме био исплаћен.

- Корисници су обавезни да ажурирају податке о активним трансакционим односно жиро-рачунима у регистру пољопривредних газдинстава и евентуалне промјене доставе Агенцији за аграрна плаћања најкасније до 15. новембра - рекли су у Министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана