Posna trpeza za svačiji džep

Milijana Latinović, dopisnici
Posna trpeza za svačiji džep

Banjaluka - Trgovci na pijacama i u hipermarketima u Srpskoj i ove godine su se potrudili da sugrađanima ponude širok spektar posnih namirnica, pa se na tezgama i policama može pronaći veliki broj vrsta ribe, povrća i voća i raznih đakonija.

Početak šestonedjeljnog božićnog posta za pravoslavne vjernike donio je gužve na pijacama, a prodavci poručuju da cijene posne hrane neće skakati, kao što je to bio slučaj prethodnih godina. Jagma za glavnom posnom namirnicom je već počela, a u ribarnicama kažu da su uprkos raznolikoj ponudi najtraženije jeftinije vrste ribe.

Banjalučanka Dragana Bulajić kaže da posnu trpezu ne čini samo riba i da za svoje ukućane s puno ljubavi priprema raznovrsna jela.

- Uglavnom pripremam posne čorbe, krompirušu ili pitu sa šampinjonima ili s kupusom - rekla je Bulajićeva i dodala da se na meniju obavezno nađe i neki slatkiš.

Pripremu kolača domaćicama će olakšati jeftiniji orasi, čija je cijena pala sa prošlogodišnjih 23 na 15 maraka.

U jednoj banjalučkoj ribarnici ističu da su cijene na nivou prošlogodišnjih.

- Najtraženiji je tolstolobik, koji košta pet i po i šaran, čija je cijena šest i po maraka po kilogramu - rekao je vlasnik ribarnice Đoko Vučić i dodao da se mušterije raspituju i za svježu i za zaleđenu ribu.

Iako su cijene ostale iste kao i prethodnih godina, trgovci u ribarnicama i piljarnicama na Zelenoj pijaci u Gradišci kažu da bi pazar mogao biti i bolji.

- Nismo podizali cijene, ali nismo zadovoljni prodajom. Kilogram šarana košta sedam, dok je pastrmka osam maraka - rekla je Slavica Gvozden iz Gradske ribarnice u Gradišci i navela da najviše prodaju oslić, koji košta šest, a za veće količine pet KM.

I u prijedorskim pijacama i hipermarketima ima raznih posnih proizvoda za svačiji džep. Cijena ribe u jednoj od dvije ribarnice kreće se od tri KM, koliko treba izdvojiti za kilogram girica, do 16, koliko košta kilogram smuđa ili soma.

- Očišćena pastrmka je u vrijeme posta najtraženija, a cijena joj je 10 KM za kilogram - rekli su u ovoj ribarnici.

Kod Dobojlija su najviše traženi oslić, šaran i pastrmka.

- Cijena oslića po kilogramu je četiri i po marke, šarana šest, a kilogram pastrmke košta devet KM - kazao je prodavac u jednoj od ribarnica.

Pored ribe, Dobojlije u vrijeme posta kupuju šampinjone i pasulj, koji se mogu naći po cijeni od tri i po do šest KM.

- Osim ribe na trpezi se moraju naći i kolači, ali i ostale namirnice - rekla je domaćica Marija, koju smo zatekli u kupovini posnih namirnica.

Fočanka Snežana Glodić ističe da je za post mnogo važnija duhovna priprema, te da svaki hrišćanin treba da očisti tijelo, dušu i um od loših misli, riječi i djela.

- Potrebno je da se posti i duhovno, a ukoliko nema toga, post je samo obična dijeta. Uopšte se ne opterećujem cijenama posne hrane, jer trpezu pripremam u skladu sa kućnim budžetom - kazala je Glodićeva.

Duhovno putovanje

Starješina Sabornog hrama u Sarajevu i profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči sveštenik Vladimir Stupar kaže da su dani božićnog posta značajni za vjernike koji tada kreću na svojevrsno duhovno putovanje.

- To putovanje nije osvajanje spoljašnih prostora, već unutrašnjih duhovnih. Za to putovanje mi se pripremamo postom, molitvom, ispoviješću i konačni cilj jeste sjedinjenje sa Bogom kroz sveto pričešće - ističe Stupar.

Cijena ribe

Som 10 - 12

Šaran 6,50 - 7

Pastrmka 8 - 8,50

Oslić 6

Amur 5,50 - 6,50

Tolstolobik 4 - 5,50

Girice 3 - 3,50

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana