Посна трпеза за свачији џеп

Милијана Латиновић, дописници
Посна трпеза за свачији џеп

Бањалука - Трговци на пијацама и у хипермаркетима у Српској и ове године су се потрудили да суграђанима понуде широк спектар посних намирница, па се на тезгама и полицама може пронаћи велики број врста рибе, поврћа и воћа и разних ђаконија.

Почетак шестонедјељног божићног поста за православне вјернике донио је гужве на пијацама, а продавци поручују да цијене посне хране неће скакати, као што је то био случај претходних година. Јагма за главном посном намирницом је већ почела, а у рибарницама кажу да су упркос разноликој понуди најтраженије јефтиније врсте рибе.

Бањалучанка Драгана Булајић каже да посну трпезу не чини само риба и да за своје укућане с пуно љубави припрема разноврсна јела.

- Углавном припремам посне чорбе, кромпирушу или питу са шампињонима или с купусом - рекла је Булајићева и додала да се на менију обавезно нађе и неки слаткиш.

Припрему колача домаћицама ће олакшати јефтинији ораси, чија је цијена пала са прошлогодишњих 23 на 15 марака.

У једној бањалучкој рибарници истичу да су цијене на нивоу прошлогодишњих.

- Најтраженији је толстолобик, који кошта пет и по и шаран, чија је цијена шест и по марака по килограму - рекао је власник рибарнице Ђоко Вучић и додао да се муштерије распитују и за свјежу и за залеђену рибу.

Иако су цијене остале исте као и претходних година, трговци у рибарницама и пиљарницама на Зеленој пијаци у Градишци кажу да би пазар могао бити и бољи.

- Нисмо подизали цијене, али нисмо задовољни продајом. Килограм шарана кошта седам, док је пастрмка осам марака - рекла је Славица Гвозден из Градске рибарнице у Градишци и навела да највише продају ослић, који кошта шест, а за веће количине пет КМ.

И у приједорским пијацама и хипермаркетима има разних посних производа за свачији џеп. Цијена рибе у једној од двије рибарнице креће се од три КМ, колико треба издвојити за килограм гирица, до 16, колико кошта килограм смуђа или сома.

- Очишћена пастрмка је у вријеме поста најтраженија, а цијена јој је 10 КМ за килограм - рекли су у овој рибарници.

Код Добојлија су највише тражени ослић, шаран и пастрмка.

- Цијена ослића по килограму је четири и по марке, шарана шест, а килограм пастрмке кошта девет КМ - казао је продавац у једној од рибарница.

Поред рибе, Добојлије у вријеме поста купују шампињоне и пасуљ, који се могу наћи по цијени од три и по до шест КМ.

- Осим рибе на трпези се морају наћи и колачи, али и остале намирнице - рекла је домаћица Марија, коју смо затекли у куповини посних намирница.

Фочанка Снежана Глодић истиче да је за пост много важнија духовна припрема, те да сваки хришћанин треба да очисти тијело, душу и ум од лоших мисли, ријечи и дјела.

- Потребно је да се пости и духовно, а уколико нема тога, пост је само обична дијета. Уопште се не оптерећујем цијенама посне хране, јер трпезу припремам у складу са кућним буџетом - казала је Глодићева.

Духовно путовање

Старјешина Саборног храма у Сарајеву и професор Православног богословског факултета у Фочи свештеник Владимир Ступар каже да су дани божићног поста значајни за вјернике који тада крећу на својеврсно духовно путовање.

- То путовање није освајање спољашних простора, већ унутрашњих духовних. За то путовање ми се припремамо постом, молитвом, исповијешћу и коначни циљ јесте сједињење са Богом кроз свето причешће - истиче Ступар.

Цијена рибе

Сом 10 - 12

Шаран 6,50 - 7

Пастрмка 8 - 8,50

Ослић 6

Амур 5,50 - 6,50

Толстолобик 4 - 5,50

Гирице 3 - 3,50

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана